El PP intentarà que el conjunt de la comarca s'uneixi per defensar un canvi a la llei d'equipaments comercials que permeti que Ikea s'instal·li a la comarca. Ho farà a través d'una moció que es presentarà al proper ple del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Fins al moment s'ha tingut constància que la companyia ha valorat instal·lar-se en terrenys de l'àrea urbana de Figueres i a la Jonquera, on havia mantingut converses per situar-se a tocar dels futurs centres comercials que promou l'empresari Antoni Escudero.

La llei de comerç permet obrir centres comercials de més de 2.500 metres quadrats només en trames urbanes consolidades de més de 50.000 habitants o capitals comarcals. Els ajuntaments de Salt i Fornells han intentat que es modifiqui perquè pugui situar-se en els seus termes, però les darreres manifestacions del Govern català per part del conseler d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, van descartar gairebé del tot aquesta opció.

Ara és l'Alt Empordà, on la possibilitat que Ikea vulgui obrir un centre existeix des de fa anys, que vol intentar aplanar el terreny a l'empresa sueca. La companyia, el 2010, va mantenir contactes amb el consistori de la Jonquera i va mostrar el seu interès per situar-se en aquest punt. Aleshores es va aprofitar per modificar el POUM per permetre que pogués fer-ho. En aquest cas es plantejava situar Ikea a tocar dels futurs centres comercials d'Escudero (similars a l'espai Gironès de Salt) que inclouen un gran outlet. La proximitat amb el mercat francès i amb els enllaços de les carreteres, entre ells la sortida de l'autopista, feien que aquest punt fos molt atractiu. Però també s'ha parlat de terrenys al voltant de Figueres, tot i que en altres municipis.

Des del PP consideren que la comarca és un bon punt perquè s'hi situï la companyia i creuen que s'ha de valorar la situació actual. Constaten que les darreres dades de l'atur continuen situant l'Alt Empordà com una de les que té les xifres d'ocupació elevades, amb 11.306 empordanesos a l'atur. La companyia suposaria 400 llocs de treball directes, altres d'indirectes i més de 60 milions en inversió, manifesten. Amb la llei actual, excepte Figueres, cap altra població compliria amb els requisits. Per això demanen que es modifiqui la legislació i que es faciliti l'assimilació de tots els municipis de la comarca de l'Alt Empordà a un de 50.000 habitants.

El conseller comarcal del PP, Diego Borrego, creu que ha quedat clar l'interès de la companyia, que està molt atreta pel fet que aquí pot accedir fàcilment al mercat francès. Considera que la seva instal·lació, a banda dels llocs de treball, no perjudicaria el comerç existent, sinó que el complementaria. Per tant, creu que el conjunt de la comarca ha de buscar la fórmula per aconseguir que es pugui instal·lar aquí. "La idea seria que ho presentés poble per poble, però de fet, qui té la representativitat de tota la comarca és el Consell" per això s'hi ha presentat la moció. L'important, per Borrego, és "no deixar morir el tema" i mantenir viu el debat.