L'agència de qualificació creditícia Fitch considera que el nou govern liderat per Mariano Rajoy haurà d'aprovar mesures addicionals d'austeritat per complir amb els objectius de dèficit establerts i recomana al nou Executiu que aprofiti la seva majoria absoluta per proposar un "ambiciós i radical" programa de reformes estructurals.

"El nou mandat del govern, després de la victòria del Partit Popular amb una majoria indiscutible en les eleccions de diumenge passat, proporciona una finestra d'oportunitat", assenyala la qualificadora de riscos.

D'aquesta manera, l'agència apunta que per superar les expectatives del mercat respecte a la capacitat de creixement de l'economia espanyola i reduir el deute dins dels límits fixats per l'eurozona, caldria sorprendre positivament als inversors amb un "ambiciós i radical programa de reformes fiscals i estructurals ".

Així, Fitch destaca el compromís de l´Estat espanyol amb la disciplina fiscal que l'ha portat a adoptar mesures addicionals per complir els seus objectius, cosa que, segons l'escenari base de l'agència, "passarà", el que situarà el deute públic en un màxim del 72% del PIB, un nivell "sostenible", tot i els grans interessos a llarg termini.

No obstant això, la qualificadora de riscos adverteix que els riscos per a aquestes previsions són alts i han augmentat amb la intensificació de la crisi de deute de l'eurozona, que ha elevat els interessos del deute espanyol, mentre que ha rebaixat les expectatives de creixement .

L´Estat espanyol preveu retallar aquest any el seu dèficit al 6% del producte interior brut (PIB), des del 9,3% de l'any passat, mentre que l'objectiu fixat per al proper any és del 4,4% del PIB, per assolir el 3 % el 2013.

El major risc procedeix de les CCAA

Fitch atorga al deute espanyol una nota 'AA-' amb perspectiva 'negativa' i ha advertit que l'incompliment dels objectius de reducció de dèficit afegiria pressió sobre el ràting d'Espanya, així com si el creixement de l'economia fora més feble del que s'esperava o augmentessin més del previst els costos de recapitalització de la banca.

En aquest sentit, l'agència assenyala al dèficit de les comunitats autònomes com el principal risc per als plans de consolidació fiscal d'Espanya, ja que el dèficit agregat de les regions en els sis primers mesos de l'any era ja de l´1,2% del PIB , només una mica per sota de l'objectiu per al conjunt de l'any, dificultant així el compliment del límit del 6% fixat per al conjunt de l'Estat.

"La perspectiva negativa ja té en compte aquestes amenaces a la qualificació d'Espanya. L'alt grau d'inversió d'aquesta nota incorpora l'opinió de Fitch que, com a país solvent i sistèmica important, en un cas extrem el BCE i/o el Fons Europeu d'Estabilitat Financera i/o e l´FMI actuarien per evitar una crisi de liquiditat autoinduïda", apunta l'agència.