La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha comparegut aquest divendres en roda de premsa per llançar un missatge de tranquil·litat i assegurar que la petició d'un rescat de l'economia espanyola "està absolutament fora de qualsevol consideració".

Segons Salgado l'augment de la prima de risc es deu a les "tensions sense precedents" que es viuen als mercats, però no representa "cap risc" per a la sostenibilitat del deute. En la seva opiniió, l'impacte de la crisi és "marginal". Salgado també ha apuntat que la solució a la situació actual és "més Europa" i una actuació "coordinada dels països, les institucions i la política europea".

Salgado ha volgut comparèixer en una nova jornada marcada pel càstig dels mercats a l'economia espanyola a dos dies de les eleccions. La vicepresidenta ha explicat que malgrat l'augment de la prima de risc, que s'ha situat per sobre dels 500 punts, els interessos que paga l'Estat pel conjunt del seu deute "segueixen essent molt moderats" perquè se situen al 4% de mitjana i per tant "la petició de rescat està absolutament fora de qualsevol consideració".

La vicepresidenta ha explicat que el deute espanyol es paga a una mitjana de 6,7 anys i per tant el creixement només ha afectat a una petita part del deute. El fet que l'Estat hagi hagut de pagar els interessos de forma puntual al 7%, ha dit, té una afectació "marginal" al conjunt del deute i "no suposa en absolut un risc per a la sostenibilitat del deute". En aquest sentit ha apuntat que el deute espanyol en comparació amb el PIB és "dels més baixos d'Europa"

Per tant, segons Salgado, "no hi preocupació sobre la nostra capacitat de continuar finançant-nos", i menys quan l'Estat ja ha emès el 89% del total de deute que pretenia llançar al mercat al 2011.

En aquest marc ha negat que la prima de risc espanyola s'hagi situat en cap moment per sobre de la italiana aquest divendres i ha assegurat que bona part de l'augment que ha patit és fruit de la consideració del deute alemany com a valor refugi, fet que rebaixa els interessos alemanys i fa augmentar els de la resta de països.

Salgado també ha assegurat que l'Estat complirà els objectius de dèficit que se situen en el 6% al 2011 perquè encara que les CCAA es desviïn de les seves previsions al quart trimestre, l'Estat disposa d'un coixí d'entre 3.200 i 3.400 milions d'euros per afrontar qualsevol desajustament en aquest sentit. A més, ha insistit que les reformes que ha posat en marxa el seu executiu "estan tenint efecte" com es pot comprovar, ha apuntat, en les exportacions, on hi ha hagut superàvit per primera vegada des de 1998.

La solució: "Més Europa"

Segons la vicepresidenta, com que ha quedat demostrat que les actuacions que s'estan duent a terme a nivell de país "no són suficients" la sortida a la situació en què es troben les economies de l'eurozona no és altra que "més Europa.

En la mesura que aquest "és un problema del conjunt de la zona euro", ha dit, "les solucions han de venir de forma coordinada del conjunt de la zona euro", és a dir "dels països, de les institucions i per descomptat de la política europea". En aquest marc ha defensat un cop més que el seu executiu "s'ha guanyat el respecte europeu" perquè "ha fet honor als seus compromisos".

Blanco: "No es pot avançar la constitució del nou govern"

La urgència que imposen els mercats no es podrà traslladar a la constitució del nou govern. Ho ha apuntat el portaveu de l'executiu sortint, José Blanco. A preguntes dels periodistes ha assenyalat que els temps del procés que ha de culminar amb el nomenament del nou president estan fixats a la Constitució i al reial decret de convocatòria de les eleccions que va signar Zapatero, i "no hi ha possibilitat de canviar-los".

Davant l'aparició de governs de tecnòcrates a Itàlia i Grècia Blanco també ha defensat la política com la via per superar la crisi. "El destí del país no s'escriu fora de la democràcia, sinó que l'escriuen els espanyols a les urnes", ha dit, perquè "només hi ha un camí per superar la crisi, que és la política, la participació i la democràcia". Aquest calendari indica que el nou Congrés es constituirà el pròxim 13 de desembre i posteriorment el president del Congrés informarà el rei, que farà consultes i nomenarà el nou president la setmana següent.