El sector de la construcció mantindrà la davallada dels darrers anys i es contraurà un 19% enguany i un 9% el 2012, segons l'informe Euroconstruct que ha publicat aquest dijous l'ITeC. Tots els subsectors continuen amb decreixements interanuals de la producció, però l'informe destaca la caiguda de l'enginyeria civil (-35%) i la no residencial (-10%), mentre que la residencial (-0,1%) i la rehabilitació s'estancaria. El cap d'estudis de l'ITeC, Josep Ramon Fontana, ha demanat que el futur govern espanyol canviï la fiscalitat de la compra d'habitatge per ajudar a remuntar el sector residencial. "No es dispararan les vendes, però hi ha demandants que han posposat compres els darrers mesos", ha explicat.

L'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC) ha corregit a la baixa les previsions de creixement del sector de la construcció, que apuntaven un repunt de cara a 2012, per mantenir les dades de decreixement de tots els segments. Fontana ha assenyalat que, durant el bienni 2011-2012, "cap dels sectors remuntarà a nivells de 2010 i mentre el residencial i la rehabilitació tindran baixades petites, l'enginyeria civil i el no residencial són els principals causants de la caiguda general de la construcció".

Fontana ha explicat que el sector espera que el futur govern espanyol que sortirà de les eleccions del 20-N introdueixi canvis en la fiscalitat de l'habitatge. "Hi ha compres que s'estan posposant a l'espera d'aquests canvis i tan aviat com arribin modificacions fiscals, aquesta bossa de demanda es podria materialitzar. No serà un volum de vendes excepcional, però el mercat està tan deprimit que qualsevol contribució és molt benvinguda", ha anotat Fontana.

El cap d'Estudis de l'ITeC ha explicat que el segment residencial resta saturat, amb les vendes a mínims i la incertesa que "no se sap quan els preus tocaran fons". En aquesta línia, el director general de l'ITeC, Anton M. Checa, ha apuntat que a determinades zones com l'àrea metropolitana de Barcelona hi ha demanda latent i potencial de construcció, però que el mercat no s'activa, tant per la falta de finançament bancari com perquè els promotors no han baixat suficientment els preus de l'estoc d'habitatges.

L'informe d'Euroconstruct conclou que el sector més afectat a l'Estat per la crisi durant el 2011 i el 2012 ha estat l'enginyeria civil, que descendirà un 35% enguany i un 24% el vinent. Durant aquest bienni, la reducció "contundent" de la inversió pública de l'administració central es veurà agreujada per un decrement de la inversió de les autonomies, que només es frenarà a partir de 2013-2014, amb caigudes al voltant del 4%. L'informe alerta que un empitjorament de la crisi del deute europeu podria portar a una "aturada completament literal de la inversió en infraestructures".

L'esperança de la rehabilitació

L'únic punt d'optimisme -i molt matisat- de l'informe rau en el segment de la rehabilitació d'habitatges. Tot i que la climatologia és més suau i la normativa de l'Estat en matèria d'eficiència energètica dels edificis és més laxa que al conjunt de la UE, una directiva comunitària obligarà als edificis públics a ser autosuficients energèticament a partir de 2018 i als privats a partir de 2020. Tot i que els experts reconeixen que és possible que aquests límits temporals es prorroguin, Checa ha celebrat que "hi ha mercat" en l'àmbit de la rehabilitació. En aquest sentit, Fontana ha elogiat el model alemany de subvencions, que es donen en relació a l'estalvi energètic que s'aconsegueix, i que generen un efecte multiplicador de deu euros per cada euro invertit.