El secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, ha reconegut aquest dimecres que la reforma laboral no ha resultat suficient per generar llocs de treball a l´Estat, ja que les dades reflecteixen que les empreses no estan contractant treballadors i prefereixen que facin més hores els que ja pertanyen a la companyia. Campa apunta com a causa la debilitat econòmica.

I és que la caiguda de la demanda interna va provocar l'estancament de l'economia espanyola en el tercer trimestre, en un context marcat per la crisi de l'euro i l'empitjorament de les perspectives per a la resta de l'any, que ha portat el govern espanyol a rebaixar al 0,8% la seva expectativa de creixement per al 2011.

Davant al 1,3% inicialment previst, el secretari d'Estat d'Economia veu ara més probable que l'avanç del PIB es quedi en l'entorn del 0,8%, d'acord amb el 0,7% previst per la Comissió Europea, que a més espera que l'economia espanyola es contregui una dècima en el darrer trimestre de l'any.

La retallada de la despesa pública, el nul consum privat i el major deteriorament del sector de la construcció són els factors que han contribuït a la paralització econòmica en el tercer trimestre, cosa que el l´executiu central atribueix a l'escenari d'incertesa internacional.

Les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) han confirmat que el PIB es va estancar entre el juliol i el setembre (0,0%), mentre que el ritme d'avanç interanual es va mantenir en el 0,8%.

En nul creixement trimestral ha contribuït la retallada en una mica més d'un punt (1,1%) de la despesa final de les administracions públiques, al que s'ha sumat l'atonia del consum de les llars, que ha tornat a caure, encara que només una dècima.

Tampoc ha ajudat la negativa evolució de la inversió, si bé la seva caiguda s'ha moderat pel repunt de la inversió empresarial, mentre que la destinada al sector de la construcció ha aprofundit la seva caiguda entre juliol i setembre (1,9%).

Sobre el procés d'ajust fiscal, Campa ha dit que va en la direcció adequada i ha insistit que l'objectiu de reduir el dèficit públic al 6% del PIB el 2011 és "prioritari i incondicional".

No obstant, ha reconegut que la debilitat de l'economia no està permetent consolidar l'activitat ni generar ocupació.

En aquest sentit, ha subratllat el manteniment del sector exterior com a pilar del creixement de l'economia, cosa que ha permès contrarestar l'aportació negativa de la demanda nacional.

D'acord amb les dades de l'INE, les exportacions van créixer en el tercer trimestre el 3,1%, impulsades pel repunt de l'exportació de béns, mentre que la de serveis va recaure, cosa que no passava des de l'últim trimestre del 2009.

En comparació amb el tercer trimestre del 2010, l'economia espanyola va avançar vuit dècimes, entre altres coses perquè en termes interanuals el consum privat s'ha recuperat, ja que fa un any va caure significativament com a conseqüència de la pujada de l'IVA al juliol.

No obstant això, destaca la pitjor evolució de la despesa final de les administracions públiques, que en termes interanuals va caure el 2,3%.

L´ocupació cau un 1,9%

L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, ha caigut el 1,9% interanual, fet que suposa una reducció de 327.000 llocs de treball nets, la majoria en el sector de la construcció.

En aquest sentit, Campa ha reconegut que la reforma laboral no ha resultat suficient per generar llocs de treball, ja que les dades reflecteixen que les empreses no estan contractant treballadors i prefereixen que facin més hores els que ja pertanyen a la companyia.

Segons l'INE, la productivitat per treballador ha crescut el 2,7%, mentre que la caiguda del nombre d'hores s'ha moderat, el que s'explica per l'augment de les jornades a temps complet.

Des del punt de vista de l'oferta va destacar la pujada de l'activitat industrial, la caiguda dels serveis i l'estancament de les branques primàries (agricultura, ramaderia i pesca).