La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha instat el seu partit a deixar de banda els seus dubtes i acceptar una major integració política d'Europa com una solució a la profunda crisi de deute que travessa, ja que els problemes d'uns països són també els del resta dels membres de la Unió Monetària.

"Els problemes irlandesos són problemes eslovacs, els problemes grecs són problemes holandesos i els problemes espanyols són els nostres problemes. La nostra responsabilitat no acaba en les nostres fronteres", ha incidit en un discurs davant els membres del seu partit, el conservador Unió Cristiano Demòcrata (CDU) .

Daltra banda, el partit de la cancellera alemanya, La Unió Cristianodemòcrata (CDU), ha aprovat aquest dilluns en el seu congrés de Leipzig (est d'Alemanya) una moció que demana crear mecanismes perquè un país pugui abandonar voluntàriament l'eurozona.

La cancellera ha defensar que Alemanya té una "responsabilitat" amb els seus socis europeus i la seva situació seria també vulnerable si un Estat de l'eurozona es col·lapsa, ja que el 60% de les exportacions del país van a la Unió Europea.

Tot i això, ha assegurat que existeixen "línies vermelles" que Alemanya no està preparada per creuar, com la creació d'eurobons o qualsevol altra mesura que desanimi als Estats membres a mantenir polítiques fiscals responsables. "Aquesta crisi no es va crear de la nit al dia. És el resultat de dècades d'errors, i no es pot resoldre de cop", ha afegit.

A favor que es pugui abandonar l´euro

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) ha aprovat aquest dilluns en el seu congrés de Leipzig (est d'Alemanya) una moció que demana crear mecanismes perquè un país pugui abandonar voluntàriament l'eurozona. Entre els prop d'un miler de delegats que participen en el congrés de CDU a Leipzig (Alemanya), només hi ha hagut nou vots en contra i deu abstencions.

La moció diu que un país que a llarg termini no es vegi en condicions o no vol complir les regles relacionades amb la moneda europea, pot abandonar l'eurozona seguint les pautes del Tractat de Lisboa per un abandonament de la UE de la qual, no obstant això , seguiria sent membre.

La CDU no va tan lluny com el seu partit germà, la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), que és fins i tot partidària de possibilitar l'expulsió de l'eurozona de països que no compleixin les regles.

La pitjor crisi des d ela II Guerra Mundial

Alhora, ha afirmat que la crisi del deute sobirà que travessa actualment la zona euro ha enfonsat a la regió en la qual potser sigui la seva crisi més difícil des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

En aquest sentit, ha assenyalat que Alemanya haurà de fer més sacrificis en els pròxims mesos i va subratllar que el desafiament de l'actual generació és acabar el que s'ha començat a Europa, i això suposa avançar, "pas a pas", cap a una unió política. Merkel ha reconegutr que tem que Europa fracassi si l'euro fracassa i ha promès que farà tot el que pugui per evitar que això succeeixi.

La cancellera alemanya ha sostingut que és moment de donar un gran pas endavant per a una nova Europa i ha defensat que les mesures de rescat eren necessàries per mantenir l'euro intacte, així com que la Unió Europea necessita desenvolupar noves estructures, el que significaria més Europa, no menys.

Així mateix, ha afegit que són necessàries sancions automàtiques per castigar a aquells països que violin les normes del Pacte d'Estabilitat i Creixement europeu.

Merkel també va advocar per aplicar impostos a les transaccions en el mercat financer, taxes als bancs i prohibicions a les vendes curtes, almenys a la zona euro si no s'aconsegueix una base més àmplia.