12 de novembre de 2011
12.11.2011
Crisi econòmica i política

Els diputats italians donen el sí a les reformes

El Congrés italià aprovarà avui definitivament el paquet de reformes i mesures d´estalvi exigit per la UE

12.11.2011 | 11:36

La Cambra dels Diputats ha aprovat aquest dissabte la Llei d'Estabilitat de Pressupostos de 2012, que conté les mesures exigides per la Unió Europea, i sentencia així la dimissió del primer ministre, Silvio Berlusconi, que va prometre dimitir després de ratificar les mesures al Parlament.

Les mesures han estat aprovades per 380 vots a favor, mentre que el Partit Democràtic no ha participat en la votació. El partit de Berlusconi, Poble de la Llibertat, ha ovacionat el 'Cavaliere' en la seva entrada a la Cambra dels Diputats i han cridat "Silvio!, Silvio!", com a gest de suport per la seva imminent dimissió.

Tot i això, immediatament després, els diputats del partit de Berlusconi han mostrat signes de desaprovació i han cridat "Traïdors!" als diputats del grup Mixt que aquest mateix dissabte han abandonat el partit i que dimarts passat van deixar Berlusconi sense majoria al Parlament, fet que va provocar que el 'Cavaliere' anunciés la dimissió.

El parlamentari Roberto Antonione, un dels diputats que van abandonar el 'Cavaliere', ha assegurat que el seu comportament ha estat "lleial" i que tan sols han assegurat que un Govern "sense majoria" no podia governar.

Després de la votació, Berlusconi ha fet la seva última reunió com a primer ministre amb el seu gabinet i després es dirigirà al Palau de la Presidència, el Quirinale, per presentar oficialment la dimissió davant del President de la República, Giorgio Napolitano.

Aquest diumenge, Napolitano començarà la ronda de contactes amb les forces polítiques i socials per configurar un nou Executiu d'emergència, probablement liderat per l'excomissari europeu, Mario Monti, que es perfila com a favorit entre els partits i que manté el suport del mateix Napolitano per presidir un Govern de tecnòcrates que treguin Itàlia de la crisi econòmica.

Els únics partits que han recelat del nomenament de Monti han estat Lliga Nord i alguns diputats del partit governamental, Poble de la Llibertat, que pretenien aconseguir que liderés l'Executiu algú de les seves files. També el partit Itàlia dels Valors s'ha mostrat contrari a Monti al principi, tot i que després el seu líder, Antonio Di Pietro, ha afirmat que hauran de veure la configuració d'aquest Govern per poder confirmar-ne el suport.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema