09 de novembre de 2011
09.11.2011
Crisi del deute

La prima de risc situa a Itàlia en zona de rescat

L'inidicador es situa prop dels 570 punts - La rendibilitat dels bons italians a 10 anys escala fins al 7,4%

09.11.2011 | 11:35
Un operador de borsa treballant a Frankfurt.

La rendibilitat oferta pels bons italians a deu anys ha escalat aquest dimecres fins al 7,432%, amb un diferencial respecte al deute alemany de 571,6 punts bàsics, el seu nivell més alt des de la introducció de l'euro.

El repunt es produeix després que el primer ministre italià, Silvio Berluconi, anunciés aquest dimarts que presentarà la seva dimissió una vegada aconsegueixi tirar endavant al Parlament les mesures d'ajust exigides per la Unió Europea a Itàlia.

A partir del 7% d'interès, estats com Grècia, Irlanda o Portugal van perdre completament la confiança dels mercats i van haver d'acceptar un rescat de la Unió Europea. El cost del deute italià supera un nou rècord només l'endemà que el primer ministre italià anunciés que dimitiria quan s'aprovés un nou pla d'ajust exigit per la Unió Europea. Els mercats del deute han reaccionat en negatiu a la situació italiana, col·locant els bons a 10 anys en una situació crítica i arrossegant la borsa de Milà, que pateix pèrdues per sobre del 2,6%.

Els analistes consideren la xifra del 7% d'interès pel deute d'un país com insostenible. Grècia, Portugal i Irlanda van haver d'acceptar rescats de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional poc després de superar aquesta 'línia vermella'. De fet, la prima de risc italiana ja ha superat també amb escreix el 'punt de no retorn', els 500 punts. Aquest dimecres se situa als 520 punts. Amb tot, un rescat europeu d'Itàlia sembla inviable, ja que és la tercera economia de l'Eurozona.

La desconfiança dels inversors en Itàlia ha fet augmentar el preu del seu deute, una situació que alhora fa més difícil per Roma tornar els diners que té prestats. Com més alt és l'interès, més car és el diner, i de retruc més diners necessita Itàlia simplement per pagar els deutes anteriors. Un interès del 7% suposa per les arques públiques italianes un cost de 70.000 milions d'euros més a l'any en interessos, segons la BBC. Itàlia ha de refinançar fins a 360.000 milions d'euros l'any vinent. En total, el deute total del Tresor italià arriba a 1,9 bilions d'euros, al voltant del 120% del PIB.

Itàlia tenia prevista una subhasta de bons per dijous per valor de 5.000 milions d'euros, però no està clar que el govern la pugui -o la vulgui- tirar endavant tenint en compte la volatilitat del mercat. L'anunci de Berlusconi que deixaria el càrrec no ha aconseguit tranquil·litzar els mercats, que preveuen encara un període llarg d'incerteses a Roma. De fet, 'Il Cavaliere' va prometre marxar, però només quan s'aprovin les reformes i retallades exigides per la UE. Tampoc es descarten eleccions anticipades, un escenari que els inversors interpreten amb confusió. Alguns experts apunten a la premsa internacionals que els mercats apostarien per un govern de coalició nacional, a l'estil del que s'està modelant a Grècia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema