El jutjat mercantil número 6 de Barcelona ha adjudicat la unitat productiva de Cacaolat a l'aliança formada per Damm, Cobega i Victory Turnaround. El jutjat s'ha decidit per aquesta aliança perquè amb 130 milions representa l'oferta financera més important de les presentades, cosa que servirà per desplegar un nou projecte amb capacitat d'innovació, una nova xarxa comercial i oferir una millor garantia de futur per al projecte empresarial.

La decisió judicial ha valorat molt positivament el fet que l'oferta inclogui ja una nova planta a Santa Coloma de Gramenet, propietat de Damm, un pla industrial per a la planta de Saragossa, una forta capacitat financera i un pla social per a tots els treballadors.

Segons fonts empresarials, el projecte guanyador ha estat l'únic que des del principi ha deixat clar on estaria ubicada la nova planta de Cacaolat, a les instal·lacions de la fàbrica Damm de Santa Coloma de Gramenet. Ocuparà una superfície d'uns 52.000 metres quadrats, dels quals 22.000 ja estan construïts i estarà a uns 10 quilòmetres de d'actual planta al carrer Pujadas.

La fàbrica disposa d'una zona de producció i envasat que s'adaptaria la nova línia de productes, laboratori, sala de generació d'energies, pous d'aigua i una depuradora per al tractament d'aigües. També tindrà altres equipaments, com oficines, vestidors, un magatzem cobert i una zona de pàrquing.

El projecte de Cobega, Damm i Victory Turnaround també implicarà un rellançament de la planta d'Utebo, a Saragossa, que actualment es troba sota mínims a causa de la situació financera del Grup Nueva Rumasa. Tant a Barcelona com a la planta aragonesa es modernitzaran els sistemes productius, de distribució i gestió del punt de venda amb l'objectiu de recuperar la quota de mercat, incrementar les vendes i expandir la marca Cacaolat internacionalment, segons explica el comunicat de l'empresa.

La nova Cacaolat serà una empresa autònoma i independent dels seus accionistes, tant a nivell de gestió com de producció i comercialització amb una participació del 49% per a Damm i Cobega respectivament o i un 2% per a Victory Turnaround Segons fonts de l'aliança empresarial, aquesta independències permetrà objectius més clars, realistes i coherents amb la situació actual i un "important impuls en la contractació de béns i serveis" des de la unitat central a Barcelona, amb més llocs de treball directe i indirecte.

Les altres dues ofertes

Les altres dues ofertes que optaven a quedar-se Cacaolat venien de Vichy Catalán -l'adjudicatària de la qual hagués estat Vicholat S.L, participada per Vichy, Malavella S.L. i Carbónicas Navalpotro S.L. La planta s'hagués establert a Barberà del Vallès, en un espai propietat de Schweppes.

El segon aspirant era Capsa. L'adjudicatària hagués estat Corporación Alimentaria Peñasanta S.A., integrada per Central Lechera Asturiana, com a accionista majoritari amb més del 56%, Compagnie Laitree Europeene, amb un 27%; Liberbank, amb un 10,90%, Caja Rural, amb un 5,01% i accionistes minoritaris aglutinats en un 0,69%. La planta hagués estat ubicada a Barcelona.

Una planta totalment construida

La fàbrica està previst que estigui en funcionament el 2013, després d'un any d'obres d'adaptació. Durant el pròxim any, però, es potenciarà la producció al carrer Pujadas i també es reiniciarà la producció del centre d'Utebo a l'Aragó.

El jutjat també ha valorat molt positivament el fet que les empreses compradores manifestin el seu compromís de mantenir una gestió independent de les seves pròpies marques.

70.000 seguidors de Cacaolat a 'facebook'

En un comunicat de premsa emès per les empreses guanyadores, s'agraeix les ''nombroses mostres de suport rebudes'' que s'han traduït en un seguiment de més de 70.000 persones a la xarxa social de facebook.

Fonts de l'empresa i del treballadors han coincidit a destacar aquest suport popular i la pressió ciutadana que s'ha rebut traduïda en suports a favor de la continuïtat de la marca, tant en les xarxes socials com en grups de suport ciutadà.