07 de novembre de 2011
07.11.2011
Indicador econòmic

La prima de risc d'Itàlia es dispara a màxims històrics

Els bons italians s'acosten al 7%, xifra que va obligar Grècia, Portugal i Irlanda a demanar un rescat

07.11.2011 | 12:46

La prima de risc d'Itàlia s'ha disparat aquest dilluns als mercats europeus per sobre dels 480 punts per la desconfiança dels inversors en el deute del país, que ha demanat al Fons Monetari Internacional que supervisi les seves reformes. Els bons italians a 10 anys estan per sobre del 6,5% de rendibilitat, xifra que els acosta perillosament al límit del 7%, considerat pels experts com 'la frontera' per necessitar un rescat. De fet, Grècia, Portugal i Irlanda van haver d'acceptar l'ajuda internacional quan van superar aquest nivell. Dimarts, el primer ministre Silvio Berlusconi portarà uns nous pressupostos al parlament que, si no s'aproven, li podrien costar el càrrec.

La incertesa sobre el deute i la salut econòmica d'Itàlia s'uneixen als esdeveniments de Grècia, on el primer ministre Iogros Papandreu deixa el govern per facilitar la formació d'un executiu de coalició que lideri el país fins la celebració de noves eleccions el mes de febrer.

El rècord en la prima de risc italiana coincideix també amb una nova reunió dels ministres d'Economia de l'euro a Brussel·les. L'Eurogrup negociarà aquesta tarda els detalls tècnics dels acords del passat 26 d'octubre, que inclouen la condonació del 50% del deute grec, la recapitalització dels bancs i, especialment, l'ampliació de l'EFSF, el fons permanent de rescat.

Les borses pateixen fortes caigudes arreu d'Europa. La borsa alemanya cau un 1,81%, mentre que a París les pèrdues són d'un 1,88%. Londres recula un 1,53%, mentre que l'Ibex 35 espanyol és un dels que més pateix, amb un 2,12% menys respecte divendres. Itàlia registra pèrdues del 2,4% a mig matí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema