El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha donat la cara per valorar la dada d'atur registrada d'octubre, l'últim abans del 20N, i ha dit que la caiguda de l'afiliació i la desocupació evidencia una "recaiguda" de l'economia espanyola que la situa "més lluny de la sortida de la crisi".

A més, ha dit que "només amb austeritat i reformes estructurals no serà possible sortir" de les dificultats econòmiques i que l'objectiu ha de ser restablir el flux del crèdit, per al que ha demanat una rebaixa dels tipus d'interès i una política fiscal des de la UE "més expansiva" i "intervencionista". "És important que la política monetària consumeixi tots els marges", ha dit.

Així, tot i que habitualment són la secretària d'Estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, i el secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, els encarregats de fer balanç de les dades de l'atur, Gómez ha comparegut en roda de premsa flanquejat per les seves primeres espases per donar compte del nou rècord d'atur registrat en el mes d'octubre.

El ministre ha aprofitat l'ocasió per, després d'aquestes crides, assenyalar que la dada de l'atur d'octubre "és molt desfavorable", i ha afegit que pitjor encara és la caiguda de l'afiliació. Segons ha dit, aquesta afiliació és "la clau de volta" del finançament del sistema, per la qual cosa el seu descens planteja "un panorama difícil" de cara a la suficiència del mateix.

Amb tot, ha assegurat que, de moment, la Seguretat Social segueix tenint capacitat per generar superàvit. Finalment, ha afegit que cal posar en marxa una gran política d'impuls d'ocupació a través d'una reducció de les cotitzacions per la nova ocupació, però no reprimir la capacitat d'adquisició dels salaris.