Els líders de l'eurozona que participen al G-20 -la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, Nicolas Sarkozy, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el primer ministre italià, Silvio Berlusconi- s'han compromès aquest dijous a accelerar el reforç del fons de rescat de 440.000 milions d'euros amb l'objectiu de frenar el contagi de la crisi de Grècia a l´Estat espanyol, Itàlia i altres Estats membres.

Els mandataris, que s'han reunit abans de l'inici de la cimera del G-20, "han adquirit el compromís polític d'accelerar el reforç" del fons europeu d'estabilitat financera (EFSF, per les seves sigles en anglès) amb el propòsit que pugui començar a funcionar "com més aviat millor", segons han explicat fonts governamentals.

En la trobada, en què s'ha examinat la situació a Grècia, han participat també el president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, el de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, i la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) , Christine Lagarde.

Els líders de l'eurozona van acordar en la cimera celebrada el 26 d'octubre apalancar el fons de rescat fins a aconseguir una potència d'1 bilió d'euros. Això s'aconseguirà utilitzant el mecanisme per avalar una part de les noves emissions de deute d'Espanya i Itàlia i creant un vehicle especial per atreure inversions privades i de països emergents com la Xina.

No obstant això, la cimera de l'Eurogrup no va concretar com funcionaran aquests mecanismes, i el primer viatge del responsable del fons, Klaus Regling, a la Xina i el Japó per captar inversions es va tancar sense compromisos concrets.

Merkel i Sarkozy ja han anunciat aquest dijous que han encarregat als seus respectius ministres d'Economia i al comissari d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, que accelerin els treballs per reforçar el fons i contenir qualsevol possible contagi a l´Estat espanyol i Itàlia.