Els secretaris generals d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, el de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, i representants de diverses entitats catalanes han registrat aquest dimecres al Congrés una iniciativa legislativa popular (ILP) que reclama canvis a la Llei hipotecaria per fer possible la dació en pagament, és a dir, que una hipoteca quedi cancel·lada retornant les claus de l'habitatge al banc, tal com passa a països com Alemanya o els EUA. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i la vicepresidenta Salgado ja van rebutjar la mesura adduint que podia posar en risc la fortalesa del sistema financer.

Les entitats catalanes que han presentat la ILP són la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, la Unió de Consumidors de Catalunya, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, ADICAE i CONFAVC i esperen rebre 500.000 signatures en els pròxims mesos per posar punt i final a una norma "injusta i abusiva" que ja ha afectat 50.000 persones a Catalunya i 300.000 a l'Estat. Els han acompanyat al Congrés els dipuitats Joan Tardà (ERC), Núria Buenaventura (ICV) i Gaspar Llamazares (IU).

El secretari general d'UGT de Catalunya ha afirmat que la reforma ha d'acabar amb la persecució "de per vida" de "centenars de milers de famílies" que no poden pagar la hipoteca i es queden sense casa i fortament endeutats. "No pot ser que quan tu has pagat una part important de l'habitatge et quedis amb un deute que en molts casos és el que tenies abans de començar a pagar el pis" ha sentenciat.

Per això ha demanat a la ciutadania que signi per "obrir un debat de debò" al Congrés. Segons Gallego, la gent "està indignada" i "aquesta és una situació que no es pot mantenir". "Espero que el Congrés sigui receptiu a aquesta demanda de la ciutadania", ha afirmat, i posi punt i final a una Llei "abusiva" en comptes de respondre només als "interessos de la banca".

Segons el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha afirmat que "cal canviar" una Llei "injusta" i caminar cap a la senda europea que permet la dació en pagament. "Europa funciona d'una altra manera i hi ha un element de justícia entre el dret a l'habitatge i l'accés al crèdit", però "no pot ser que el dret hipotecari acabi essent només un dret favorable a les entitats financeres".

El govern espanyol crec que afebliria el sector financer

La set,mana passada el president del govern espanyol va contestar una pregunta del portaveu d'ERC, Joan Puigcercós, sobre aquesta qüestió. Tot i que es va comprometre a crear una subcomissió al Congrés per estudiar la mesura, Zapatero va apuntar que en aquests moments no seria positiu aplicar-la perquè posaria contra les cordes la solidesa del sistema bancari que és el que sustenta tota l'economia. La vicepresidenta Salgado va ser més explícita i va afirmar als passadissos del Congrés que "en un moment en què estem reforçant el nostre sistema financer no s'han de prendre decisions d'aquest tipus".