Empordà

Empordà

Cadaqués, el municipi empordanès amb més rodatges

L'Escala és la segona població que acull més gravacions de sèries, pel·lícules o anuncis

L’any passat va tancar amb 174 rodatges a la província de Girona, una pujada d’un 37% respecte de l’any anterior

'Esperando a Dalí' és una de les pel·lícules rodades a Cadaqués.

L'Alt Empordà s'ha convertit en un ideal escenari de rodatge, i prova d'això són les diverses produccions que han tingut com a plató algun municipi de la comarca. Cadaqués (23) i l'Escala (16) són les poblacions on s'han rodat més sèries, pel·lícules o anuncis durant l'any 2022.

D'aquesta manera, les dues poblacions altempordaneses també són alguns dels municipis gironins amb més rodatges. Les comarques gironines van ser escenari de rodatge de 174 produccions durant l’any 2022. Els municipis on es van concentrar són sis: Girona (56), Lloret (28), Tossa (27), Begur (24), Cadaqués (23) i l’Escala (16). En un any el número de rodatges a la província ha augmentat un 36,7%, constatant així la recuperació d’aquesta activitat després que el 2020 només se’n fessin 58.

Algunes de les localitats encara tenen poca experiència com a decorat d’anuncis, programes de televisió o llargmetratges. És el cas de l’Escala, que fins a l’any 2019 no va començar a acollir rodatges, concretament tres. En canvi, Girona i Tossa de Mar són les dues localitats més veteranes, i és que l’any 2015, el primer dels quals hi ha dades recopilades per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) segons la informació que faciliten els municipis, ja n’havien fet 55 i 17 respectivament.

A Catalunya es van fer rodatges de 3.612 produccions durant el 2022, gairebé 10 al dia repartides al llarg de l’any. D’aquestes, més de 7 es concentren a Barcelona i, per tipologia, tan sols el 3,2% són llargmetratges (ficció i documentals) i sèries de televisió. La resta són rodatges publicitaris, programes de televisió o curtmetratges, entre altres tipus de producció més petita. Girona va ser la setena ciutat catalana amb més produccions, per darrere de BarcelonaTerrassaEl Prat de LlobregatTarragona i Sabadell

L'Escala va ser l'escenari de la nova pel·lícula d'Elena Martín, 'Creature'. Ajuntament de l'Escala

Dins d’una tendència estable des del 2015 (exceptuant l’any 2020, per la pandèmia), el nombre de produccions rodades a Catalunya l’any passat representa un descens de l’entorn del 6% respecte del 2021. En xifres absolutes, 174 menys a Barcelona i 61 menys a la resta del territori.

Tanmateix, els que han crescut lleugerament el darrer any són els rodatges de llargmetratges de ficció per a cinema, de 49 a 52 (essent tots dos els valors més alts dels últims quatre anys), i també els de sèries de televisió, de 25 a 30. Alguns exemples de films rodats a Catalunya l’any passat són ‘Creatura’, d’Elena Martín, ambientada i rodada majoritàriament a l’Escala, guanyadora el premi a la millor pel·lícula europea a la Quinzena dels Cineastes al Festival de Venècia; ‘La imatge permanent’ (Laura Farrés), rodada a el Prat de Llobregat i que va competir a la secció oficial al Festival de Locarno; i ‘Upon Entry’ (Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vasquez), premi FIPRESCI del Festival Tallinn Black Nights.

Les plataformes també han estat aparador de les localitzacions catalanes, amb llargmetratges com ‘Bird Box Barcelona’ (Álex Pastor i David Pastor), a Netflix, o ‘Awarenness’ (Daniel Benmayor, a Prime Video. I també de sèries, com la recentment estrenada ‘El cuerpo en llamas’ (Jorge Torregrossa, Laura Mañá), a Netflix, i ‘Selftape’ (Bàrbara Farré), a Filmin, o la popular ‘The Crown’ (Netflix), de la qual l’any passat es van rodar a Barcelona escenes per a un capítol de la sisena temporada.

Pocs llargmetratges i sèries

Amb tot, aquestes ‘grans produccions’ (en l’argot de la indústria fa referència al metratge i no a la dimensió econòmica de la producció) són de fet una petita part de tot el que es roda a Catalunya al llarg de l’any. Concretament, amb dades de l’ICEC corresponents al 2022, els llargmetratges de ficció per a cinema, els telefilms i minisèries, els llargmetratges documentals i les sèries de televisió, suposen només un 3,2% del total, o el que és el mateix: 115 dels 3.612 rodatges que es comptabilitzen

Així, el gran gruix de produccions audiovisuals que es roden anualment són formats com els espots publicitaris (290 dels 839 rodatges del 2022 fora de Barcelona, segons les dades disponibles), curtmetratges de ficció (61) i documentals (13), programes de televisió i reportatges (114) i audiovisuals amb finalitat artística com videoclips o vídeos per a espectacles (41 en total), entre els més destacats.

Catalunya, convidada d’honor

Catalunya ha estat la convidada d’honor al Raindance Film Festival de Londres, el principal festival de cinema independent de la capital britànica, que va tenir lloc entre el 25 d’octubre i el 4 de novembre. L’ICEC, a través de Catalan Films i Catalunya Film Comission, ha portat 10 produccions al certamen «molt diferents i representatives del cinema català». Es tracta de quatre llargmetratges i un programa amb sis curtmetratges entre els quals hi ha propostes com «Un amor» d’Isabel Coixet, «Tender Metalheads» de Juanjo Sáez, «La singla» de Paloma Zapata o «Upon Entry» de Juan Sebastián Vásquez i Alejandro Rojas.

Compartir l'article

stats