L'escriptora Alba Dalmau (Cardedeu, 1987) ha publicat 'Ho, Ho, Ho' (Univers), un llibre nadalenc que narra la vida d'un jove que busca fer les paus amb el seu passat i que acaba en una insòlita acadèmia de Pares Noel. Si bé es tracta d'una novel·la amb un rerefons clarament relacionat amb aquesta festa, Dalmau avisa que no l'aborda a través dels "tòpics que el lector s'espera". En aquest sentit, considera que porta la història "al límit", ja que Nadal "s'està tornant una cosa extremadament còmica". Tot plegat es complementa amb un dossier amb tota classe d'informació objectiva que s'acaba fonent de forma directa amb la història del protagonista.
La trama se centra en el personatge d'en Lluc - un nen d'origen humil - la vida del qual es veu abocada en una tragèdia que marca la seva joventut i l'entrada a la vida adulta. Des d'aquell moment, el seu dia a dia transcorre sense un horitzó gaire clar i en una fugida permanent fins que l'atzar el porta a una acadèmia de Pares Noel.
En una entrevista a l'ACN, Dalmau explica que es tracta d'un centre "real" que va descobrir a través del documental 'Becoming Santa' publicat el 2011. "És una acadèmia sense ànim de lucre que es troba a Michigan i de la qual en surten un centenar de graduats cada any. Allà els assistents aprenen a maquillar-se, contestar preguntes eloqüents dels nens o dir la mítica frase del Pare Noel", assenyala.
El descobriment d'aquesta realitat va permetre a l'escriptora teixir la trama de la seva darrera novel·la, ja que li semblava una bona manera de reforçar la part més "còmica" de la festa. "No fa fred, els nens han perdut la innocència, els torrons cada vegada són més estranys i els regals arriben més aviat a les botigues", sosté, "l'acadèmia de Pares Noels ho reforça".
Entre els referents que li van servir per inspirar-se, Dalmau en cita dos de molt concrets: el conte de 'L'Auggie Wren' de Paul Auster i 'Cathedral' de Raymond Carver. "Tenen en comú el tema de la ceguera, ja que hi ha un personatge cec. Però el cec de veritat no és el físic, sinó la ceguera emocional del nostre temps", relata.
Un llibre per persones curioses
Si bé 'Ho, Ho, Ho' es basa en una història literària i narrativa molt clara, també incorpora una sèrie d'apunts sobre el Pare Noel i Nadal. Aquests provenen d'una documentació molt extensa que va fer l'escriptora durant un any sencer per adonar-se que quan es parla d'aquesta festa "no se saben tantes coses com es creuen". "Si una persona és curiosa, el llibre l'interessarà perquè aborda temes el tipus de barba del Pare Noel, el significat de les boles de l'arbre o la història dels rens", subratlla.
Unes anotacions que també s'integren en un moment determinat amb la trama d'en Lluc, segons Dalmau, un personatge "una mica perdedor" a qui tot "li va malament" arran d'un fet que li genera un sentiment de culpa que el perseguirà tota la vida. "A cada capítol ho prova, però al final el que vol dir la novel·la és que les coses no sempre són com un es pensa i que si hi ha una falta de comunicació, tampoc es pot saber què pensa l'altra persona", afegeix.
Viure Nadal amb ganes
Dalmau assegura que escriure sobre Nadal ha estat un "repte interessant", ja que es tractava – precisament - d'un tema molt "tòpic". "A mi em generaria curiositat veure com se'n surt qualsevol escriptor que m'agradi, per veure què pot explicar de nou", admet. D'altra banda, l'autora explica que és una festa que viu "amb ganes".
Finalment, valorant la seva evolució en els darrers anys, l'autora creu que en el seu cas ha evolucionat d'una escriptura més complicada cap a una de més simple. "El repte és escriure de forma directa, depurada i senzilla", apunta, "cada vegada em fa menys vergonya deixar el text més pelat".