L’il·lustrador de Portbou Carles Roman fa anys que combina dues passions: els còmics –és el creador del Drac Català i Fabi i Fedó– i els projectes cinematogràfics amb Produccions Ni Cinc. Ara, per primer cop, fusiona les dues facetes i, a banda de rodar el curt Bad Swing amb l’ínfim pressupost de 100 euros, també està concloent la versió en còmic de la història, però amb certs canvis. «El cinema i el còmic comparteixen un llenguatge narratiu similar, però amb diferències importants», diu el director amateur. Bad Swing, un thriller amb aires hitchckonians i un to còmic que dura vint-i-un minuts, es preestrena en dues sessions aquest diumenge, a les dotze i a dos quarts de sis de la tarda, al CER de l’Escala i, el novembre, l’estrena oficial al 35è Festival de Cinema de Girona i al BaiDeFest, a Roses. A ambdós festivals ha estat seleccionat entre centenars de candidats.

Carles Roman va enllestir el guió de Bad Swing l’estiu de l’any passat i el rodatge el va iniciar el novembre. Les localitzacions, a la desembocadura del Fluvià, a prop de Sant Pere Pescador, va costar trobar-les, concretament, una duna que, dins la trama, té un pes destacat. El director explica que va haver de recórrer totes les platges des de Pals fins a Sant Pere per trobar l’adequada, és a dir, una duna que no estigués protegida.

El curt s'estrenarà oficialment al Festival de Cinema de Girona i al BaiDeFest, a Roses, aquest novembre

L’argument del curt, protagonitzat pels actors Arthur Strange –que ja ha participat en anteriors muntatges de Roman– i Marc Pérez, conté suspens i tocs de comicitat, amb un cert punt negre. «És un thriller sense psicòpates ni sang ni fetge, volia fer una història que li pogués passar a qualsevol persona», descriu Roman. El protagonista és Archibald Storm un jubilat britànic, que havia treballat a la City de Londres, viu a l’Empordà i li agrada jugar a golf. Ell representa, diu Roman, «el pensament de l’home del segle XX, capitalista i colonialista». Tres elements juguen un paper fonamental dins la trama: el jubilat, deu pilotes de golf i un peluix.

Banda sonora original

Cal destacar que la banda sonora del curt, una barreja de jazz i swing, és una creació original del fill del mateix director. Fent-ho així, es manté la filosofia de Produccions Ni Cinc, fer curts de qualitat, però amb pocs recursos. De fet, la part tècnica es redueix al mateix Roman amb una càmera. Per la futura edició del còmic, l’il·lustrador diu que potser impulsarà un micromecenatge, com ja ha fet en altres ocasions amb èxit.