El friquisme és un moviment cultural i social que, fins fa no tant, havia estat menystingut o deixat de banda. Fa cinc anys, l’associació de veïns del barri del Rally Sud de Figueres va tenir fe i va apostar fort per tirar endavant la primera convenció Soc Friki Soc Cultura. Després d’aquest temps, el fenomen només ha fet que créixer i sumar adeptes, tal com es va constatar aquest diumenge passat a la plaça Catalunya, espai on es va traslladar l’any passat per evitar el mal temps i que s’ha confirmat com un canvi estratègic. Més d’un miler d’assistents d’edats diverses, però, sobretot, molts joves; setanta estands amb creadors d’arreu de Catalunya –molts d’ells joves acabats de sortir Belles Arts o centres especialitzats– i múltiples activitats com presentacions de llibres, avalen el secret d’aquest èxit.
L’il·lustrador Carlos Acedo, ànima i fundador del projecte, valorava molt positivament la bona acollida aconseguida aquest any. També, sobretot, l’aspecte solidari, ja que tots els assistents, per entrar al recinte, havien de col·laborar aportant menjar o fent un donatiu econòmic, un gest molt poc usual en convencions d’aquesta mena. Tots aquests ingressos anaven íntegrament a la Xarxa de Suport Mutu de l’Alt Empordà.
Entre les propostes que va incloure la convenció va destacar l’acte d’entrega del setè premi Frederic Pujulà que va recaure en la booktuber i bloguera literària catalana Anna Pardos i Ripoll, més coneguda pel pseudònim Paraula de Mixa, amb el relat Llaç de sang. Juntament amb ella, enguany el jurat, que va destacar «l’alta qualitat i participació», va seleccionar set autors més. Tots ells es publicaran en el primer recull que tindran aquests premis. També cal destacar la participació d’Akane Croft que va cantar sumant-se a una campanya a benefici de la Fundació Catalana d’Ela.