Rosa Canadell ha rebut el premi Renat Llech-Walter de poesia

La figuerenca va obtenir el guardó pel seu poema «Temps llunyans» que evoca la infantesa als Cendrassos

Rosa Canadell, amb el premi obtingut a Perpinyà. | ARXIU CANADELL

Rosa Canadell, amb el premi obtingut a Perpinyà. | ARXIU CANADELL / c.v.b. perpinyà

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

L’escriptora figuerenca Rosa Canadell ja suma un nou reconeixement, en aquest cas de poesia. Es tracta del premi Renat Llech-Walter, un dels guardons de la secció catalana dels Jocs Florals, la Ginesta d’Or 2023, del Rosselló. Canadell el va rebre pel poema Temps Llunyans, durant un acte públic a la sala Aragó de l’Ajuntament de Perpinyà. Al vespre, tots els assistents van compartir un sopar on els poetes recitaren d’altres poemes, en francès i en català.

Els Jocs Florals del Rosselló acumulen una història quasi centenària i només es van aturar a causa de la pandèmia. En aquesta edició, el jurat va atorgar aquest reconeixement a Rosa Canadell i en va destacar, del seu poema, la manera com ens transporta als temps de «la seva infància i joventut, alhora que expressa els sentiments amb molta delicadesa i en un ambient de felicitat». En aquest sentit, l’autora reconeix que Temps llunyans «evoca la infantesa, quan sortíem a jugar pels camps que teníem a tocar el nostre carrer, el Cendrassos, del temps, que tot ens pertanyia i també d’uns llibres vells que corrien per casa, que es deien Tresor de la Joventut, que em portaven a països llunyans i em feien somiar amb bruixots i encanteris».

Rosa Canadell reconeix que, per a ella, «tots els premis que tinguin a veure amb la literatura, em fan molt feliç, perquè jo estimo la poesia, els contes i els llibres». En aquest sentit, tots ells, comenta «sempre m’han acompanyat al llarg de la meva vida i m’han ajudat a fer que aquesta fos molt més rica i a ser una mica més conscient de tot».