Una obra teatral recorda la guerra civil a Castelló

Manel Puig és l’autor del text que va ser reconegut als premis locals de la Cultura i les Arts i que divendres s’estrena al convent de Sant Agustí

Alguns dels actors que porten a escena la producció.

Alguns dels actors que porten a escena la producció. / Manel Puig

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Allò que hem deixat enrere és el primer text dramàtic que signa Manel Puig Palmer. Inspirat en persones i fets reals sorgits d’una dècada de recerca entorn dels fets ocorreguts durant la guerra civil a Castelló d’Empúries, el text pren forma de presentació i sis monòlegs que prendran vida al convent de Sant Agustí, «un espai molt interessant en ser encara força desconegut», valora Puig. L’estrena, davant una seixantena d’espectadors, es fa aquest divendres a dos quarts de nou del vespre i repeteixen funció dissabte i diumenge amb totes les entrades esgotades des de fa setmanes.

Manel Puig explica que, d’entrada, va escriure un text amb aquests successos i el va presentar als primers Premis de la Cultura i les Arts de Castelló d’Empúries dins la modalitat de literatura. Va ser escollit. Dotat amb 3.000 euros, l’autor, per iniciativa pròpia, va invertir part del premi a editar el llibre, així com a encarregar a un il·lustrador el cartell de l’obra. Sota la direcció d'Àngels Barrientos i M. Rosa Oliveres, vuit són els actors i actrius de la vila –Atena Mach, Jana Teixidor, Jaume Pujadas, Martí Fontclara, M. Rosa Oliveres, M. Dolors Parnau, Ricard Catalan i Constantí Fontclara– que recorden les primeres víctimes de la revolució castellonina, els mossens Tomàs Miralpeix i Lluís Frigola, l’assassinat d’onze veïns, la mobilització de la quinta del biberó o els darrers dies de l’alcalde Josep Bordas de la Cuesta, entre altres. També participa en el projecte l’Escola de Música de Castelló i diferents exalumnes han compost i interpretaran la música.