La versió sardana de ‘Coti x Coti’, de The Tyets, s’estrenarà amb una ballada amb 400 alumnes de primària a Barcelona

El Pla de la Catedral acollirà el 5 de maig l’estrena de l'adaptació arranjada pel compositor Xavier Ventosa

Ballada de sardanes a la placeta baixa de la Rambla de Figueres

Ballada de sardanes a la placeta baixa de la Rambla de Figueres / JORDI CALLOL

ACN

La ja popular cançó ‘Coti x Coti’, dels The Tyets, tindrà la seva versió sardana i s’estrenarà amb una ballada amb 400 alumnes de primària al Pla de la Catedral Barcelona el 5 de maig en el marc de la cloenda del programa ‘El País a l’Escola’. La Confederació Sardanista de Catalunya, d’acord amb els integrants de The Tyets, ha decidit emmarcar aquesta estrena entre el públic més jove, coincidint amb la cloenda dels grups escolars que han participat als cursos de sardanes impartits a l’escola. La cançó, que ha estat arranjada pel compositor Xavier Ventosa, será interpretada per la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

A la trobada hi participaran 400 nens de les comarques de Barcelona i seran els protagonistes com a primers balladors de la sardana ‘Coti x Coti’, que serà interpretada per la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

La cloenda d’El País a l’Escola, que se celebra anualment, inclou un galop d’entrada, la ballada de diferents sardanes i la presentació dels instruments de la cobla, on la mateixa cobla explica als escolars assistents les seves característiques, instrument en mà. La sardana que tanca la trobada és ‘El país a l'escola' que fou encarregada al compositor Carles Santiago l'any 1994, any que s'estrenà.

L’acte serà conduït per la periodista Elisenda Carnicé que interactuarà amb els joves sardanistes durant la ballada. I serà l’encarregada d’anunciar al prop de mig miler d’escolars, quan arribi el moment, que seran els primers balladors d’aquesta estrena, la sardana ‘Coti x Coti’ dels Tyets.

La sardana protagonista d’enguany, la ‘Coti x Coti’, l’ha arranjat Xavier Ventosa, compositor i instrumentista de clarinet, violí i tible. Ha estat intèrpret de tible a la cobla Vila d’Olesa, la Cobla Cardona i actualment a la Jovenívola de Sabadell.

El País a l’Escola

El programa El País a l’Escola és una campanya per treballar la sardana a l’aula de qualsevol curs de primària, i segons el ritme i la realitat de cada centre, en aquest cas a les escoles de les comarques barcelonines. En altres demarcacions catalanes, hi ha també projectes educatius que porten la sardana a l'aula, com el 'Saltem i ballem' a les comarques lleidatanes o 'La sardana a l'escola' a la demarcació de Girona.

Per altra banda i en declaracions a l’ACN, el grup va explicar que estudiaven publicar una versió sencera de la cançó ‘Coti x Coti’ amb cobla, que seria diferent a la que s'estrenarà la setmana que ve, i que es pugui estrenar en una “gran plaça amb sardanes reals”.