La mar es transmuta en poesia delicada

Glòria Bassols ha presentat el seu segon poemari «A fe de vent, el mar lleial» on ha buscat experimentar amb la forma

Bassols explicant algun detall del poemari, a Figueres. | CRISTINA VILÀ

Bassols explicant algun detall del poemari, a Figueres. | CRISTINA VILÀ / CRISTINA VILÀ BARTIS. figueres

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Glòria Bassols (Olot, 1968) explica que fa set anys va néixer-li una necessitat de molt endins: havia d’escriure poesia. Ella assegura que no va poder decidir, aquesta la va «posseir». Fins i tot, hi somiava. Així, en el seu taller alquímic, envoltada de flors i plantes, els versos van anar brollant. «Va ser una cosa molt catàrtica i, a la vegada, sentia que em guaria moltes coses internes», admet. Part d’aquells versos els va aplegar al bell recull Conjur de flors que inclou unes delicades il·lustracions de Laura Selom. I ara, més de tres anys després d’aquell i després d’un temps de repòs, Glòria Bassols torna amb un segon recull, A fe de vent, el mar lleial presentat la setmana passada a la Biblioteca de Figueres.

Com avança el títol, el poemari gira entorn del mar. Un mar que, segons el poeta Lluís Bosch, «ho simbolitza tot: el desig, el viatge de la vida, els anhels, l’amor, la companyia, el pas del temps, la passió, la llibertat». Amb el recull, detallà Bassols, «he cercat l’experimentació» i això el fa «molt eclèctic». Bosch referma la sensació: «A escala formal es combina la rigidesa del sonet amb versos rimats, amb els poemes de mesures diferents, els poemes en vers lliure i els poemes en prosa» fent «del llibre un poemari unitari i extraordinari».

Entre els poemes del recull, que conté seductores aquarel·les d’Elena Casadevall que li aporten cert misteri, destaca «Respirant a cap Ras», premi PoemEstiu 2019 i que l’autora dedica al seu fill Xavier. El llibre ha rebut el suport de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament de Vilajuïga, poble on Bassols resideix i on el presenta aquest divendres a les 7 de la tarda. Val a dir, també, que, amb el volum, les dues creadors s’adhereixen a la campanya de defensa del territori enfront del macro parc eòlic marí a la Costa Brava Nord «perquè és una agressió sense precedents».

Glòria Bassols continua escrivint. També revisant material anterior fruit d’aquesta «època prolífica» viscuda. La voluntat és treballar per donar forma a un nou recull, ara amb poemes lligats al bosc, alguns d’ells guardonats amb el premi Francesc Català.