Una guia ressegueix el llegat deixat pels romans en el territori gironí

El llibre «El món romà» l’ha publicat la Diputació de Girona dins els Quaderns de la Revista de Girona

Publicació dels Quaderns de la Revista de Girona

Publicació dels Quaderns de la Revista de Girona / Diputació de Girona

Emporda.info

La Diputació de Girona acaba de publicar una nova guia, El món romà, dins la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Es tracta d’un viatge pel ric llegat que van deixar els romans en el nord-est català després de set segles de dominació, un període transcorregut entre el desembarcament de l’exèrcit romà a Empúries, l’any 218 aC, i la caiguda de l’Imperi romà d’Occident, el 476 dC. El llibre el signen especialistes en la matèria: els historiadors i doctors en arqueologia Marc Bouzas, Marc Prat i Jordi Vivo i la doctora en Història, Ana Costa.

Actualment, el territori gironí disposa d’un conjunt important de museus que destinen una part de les seves instal·lacions a explicar el món romà a través dels objectes i les restes arqueològiques localitzades a la regió. A banda dels centres museístics, hi ha un nodrit conjunt de jaciments arqueològics visitables i s’organitzen fires i mercats temàtics. El món romà endinsa el lector a conèixer millor les restes que encara avui es poden visitar. Un llegat que ens remet al passat, quan el territori va ser punt d’accés de la República a la península Ibèrica. Ens parla també de les fonts escrites i l’epigrafia, és a dir, qualsevol text inscrit sobre un suport dur; la presència i el control militar, les vies de comunicació, l’organització territorial i la fundació de les ciutats així com del comerç, l’agricultura i els recursos forestals, la ramaderia, la caça i la pesca.

El món funerari i la religió

Els quatre autors aborden també la religió i el món funerari a les vil·les i ciutats romanes i fan una menció específica de les ciutats fundades durant les primeres dècades del segle I aC. En el cas de l’Alt Empordà destaca, evidentment, Emporiae (Empúries) que, juntament amb Girona, van ser els dos punts des d’on es va vertebrar tot el territori a partir del segle II dC.