La 37a edició del Festival Castell de Peralada s’avança a l’estiu i celebrarà una edició de Pasqua a l’església del Carme del Castell de Peralada del 6 al 8 d’abril. El contratenor Jakub Józef Orlinski, el tenor Freddie De Tommaso, la formació polifònica Cantoría i La Giuditta de Scarlatti, amb la participació de Dani Espasa, Serena Sáenz i Xavier Sabata, formen la programació d’aquesta nova edició que, com han destacat els organitzadors, ha arribat per quedar-se. La cita anirà acompanyada d’activitats paral·leles durant el mes de març com a preàmbul de la programació.

El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat ha acollit l’acte de presentació de l’edició de Pasqua del Festival Castell de Peralada. Una edició que el Festival “perseguia des de feia temps”, tal com ha explicat el seu director, Oriol Aguilà, però que amb la pandèmia va quedar aturada i que, aquest 2023, posarà la primera pedra d’un projecte que ha arribat per quedar-se.

Del 6 al 8 d’abril, l’església del Carme del Castell de Peralada serà l’escenari d’una programació que comptarà amb una programació de quatre concerts, que té l’objectiu de ser “un atractiu tant per al públic fidel que acompanya la cita estival any rere any com també per arribar a nous públics que tinguin ganes de gaudir d’una proposta d’excel·lència musical a la Costa Brava durant el període festiu que ofereix la Setmana Santa”.

Aguilà ha afegit durant la seva intervenció que la proposta permet “desestacionalitzar” el Festival més enllà de la temporada alta estiuenca i “esdevé també el primer graó d’una programació que neix amb la intenció d’anar generant ‘in crescendo’ un hàbit de gaudir de la música a Peralada també durant altres estacions de l’any”.

Programació

L’edició de Pasqua començarà el 6 d’abril amb un concert a càrrec del contratenor Jakub Józef Orliński, acompanyat per l’orquestra Il Giardino d’Amore. Orliński debutarà al Festival de Peralada uns dies després d’actuar al Palau de Versalles amb un programa en què s’aniran intercalant àries de Händel i de Vivaldi.

L’endemà, Divendres Sant, l’església del Carme acollirà dos espectacles. El primer, de la mà de la formació barroca Vespres d’Arnadí amb Dani Espasa al capdavant de la direcció musical, farà arribar per primera vegada a aquest festival La Giuditta, d’Alessandro Scarlatti. Per a l’ocasió, el Festival de Peralada ha reunit un elenc vocal format per la soprano barcelonina multiguardonada Serena Sáenz, que interpretarà Giuditta. El contratenor Xavier Sabata, un dels noms habituals del certamen empordanès juntament amb Vespres d’Arnadí, serà Nutrice i l’encarregat d’interpretar la bella Dormi, o fulmine di guerra.

El mateix divendres, Cantoría, el quartet vocal emergent nascut al si de l’ESMUC, debutarà al Festival amb Ofici de tenebres de Divendres Sant. Un espectacle amb vuit intèrprets en què la formació aprofundeix en les seves arrels més espirituals amb aquesta cerimònia litúrgica que combina la polifonia sacra i el cant gregorià.

L’edició de Pasqua del Festival Castell de Peralada 2023 posarà punt final amb el jove tenor Freddie De Tommaso. Guanyador del Primer Premi, el Premi Plácido Domingo al Millor Tenor i el Premi Verdi al Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas del 2018, el desembre del 2021 va tornar a destacar quan es va posar en la pell de Cavaradossi a la producció de ‘Tosca’ de la Royal Opera i es va convertir en el tenor més jove de tots els temps que ha interpretat aquest paper en un escenari tan emblemàtic i el primer britànic des del 1963.

El nou projecte, segons ha explicat Isabel Suqué Mateu, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, respon a la passió que té la família Suqué-Mateu per Peralada, que segueix ampliant la seva proposta de lleure, vi i cultura, eixos principals del Peralada Resort amb activitat durant tot l’any i que, des de la Fundació Castell de Peralada, es vol contribuir al desenvolupament de l’eix cultural a través de les diferents exposicions que es treballen des del Museu Castell de Peralada i ara, també, amb el Festival en l’edició de Pasqua.

Més activitats

L’edició de Pasqua del Festival Castell de Peralada inclourà també converses, diàlegs i altres activitats. Una programació paral·lela que durant el mes de març se celebrarà en diferents espais i institucions de Barcelona i Girona. Una programació una part de la qual ja s’ha desvelat, com un diàleg sota el títol L’univers de La Giuditta de Scarlatti, amb Dani Espasa i Xavier Sabata, que revela les particularitats d’aquesta obra el 15 de març; dues conferències a l’entorn de l’ofici de les tenebres a càrrec del pare Jordi Agustí Piqué, monjo de Montserrat, degà del Pontifici Institut Litúrgic de Roma i amb la participació i actuació en directe de Cantoría, els dies 22 i 23 de març.