Josep Maria Joan Rosa, fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Foment de la Creativitat en la Joguina, dotat amb 30.000 euros, per la seva "excel·lent trajectòria" i pel seu treball al capdavant d'aquest museu.

Segons ha informat aquest dimecres el Ministeri de Cultura, Josep Maria Joan Rosa (Figueres, 1940) ha estat guardonat amb aquest premi per, segons la valoració del jurat, "l'excel·lència de la completa trajectòria del premiat i el seu paper principal com a fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres".

A més, el jurat ha indicat que durant quaranta anys, i sota la seva direcció, aquest centre ha aconseguit la "rellevància internacional a través d'una col·lecció de vint-i-cinc mil peces, un centre de documentació decisiu per a la història i el sector del joguet, i la seva condició de punt de trobada per als creadors culturals contemporanis".

El guardonat és arquitecte tècnic, artista, col·leccionista i museòleg, fundador i director del Museu del Joguet de Catalunya a Figueres, centre que va obrir el 1982 gràcies a la col·laboració de Lluís Duran Simón.

El 1997 crea la Fundació del Museu de la Joguina de Catalunya, a la qual ell i la seva dona, Pilar Casademont Sadurní, van donar la seva col·lecció de jocs i joguines. Des d'aquell any és també el president de la fundació.

El Premi Nacional de Foment de la Creativitat va ser creat el 1995.