La consellera de Justícia i presidenta de la Junta de Govern del Memorial Democràtic, Lourdes Ciuró i Buldó, proposarà els propers dies al Govern de la Generalitat el nomenament d’Enric Pujol i Casademont com a nou director del Memorial Democràtic. Així ho ha comunicat avui la consellera a la Junta del Memorial, una decisió que ve derivada de la voluntat de Vicenç Villatoro i Lamolla de ser rellevat al capdavant d’aquesta institució.

Les motivacions de la decisió de Vicenç Villatoro responen a raons “estrictament personals, relacionades amb la voluntat de dedicar-se plenament a tasques periodístiques i de creació literària”. Lourdes Ciuró ha volgut agrair a Vicenç Villatoro “la feina realitzada durant aquest temps com a director del Memorial” i ha manifestat “la voluntat de continuar comptant amb la seva col·laboració en futures activitats”.

La previsió és que el nomenament tingui efecte a principis d’octubre. Un cop es produeixi, la consellera, com a presidenta de la Junta de Govern, convocarà una reunió extraordinària per a la presentació del nou director.

La consellera de Justícia ha expressat a la Junta de Govern del Memorial que Enric Pujol i Casademont, fins ara director del Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera, serà un “excel·lent director del Memorial Democràtic pel seu coneixement de la institució, per la seva trajectòria com a historiador i per la seva trajectòria en l’àmbit de les polítiques de la memòria”.

Pujol és doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i periodista. Fins ara ha estat professor en aquesta universitat, adscrit al Departament d’Història Moderna i Contemporània, i forma part del Consell Científic i Pedagògic del MUME des de l’any 2009. També és membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans des de 2016.

Un dels grans centres d’interès en la seva trajectòria ha estat la temàtica dels exilis i la Guerra Civil. Acumula, a més, un dilatat coneixement a l’entorn de l’estudi historiogràfic en diferents àmbits, amb la publicació de nombrosos llibres, i ha estat comissari de diverses exposicions sobre altres personatges i períodes de la història contemporània de Catalunya.

Va ser director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà (2004-2005). Així mateix, va ser responsable d’una Àrea d’Història i Pensament Contemporani que li va comportar assumir la responsabilitat del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i del Centre d’Història Contemporània de Catalunya. Fou part també, en diferents períodes, de la Junta de Govern del Memorial Democràtic.

Per la seva banda, Villatoro ha agraït, en una comunicació als membres de la Junta de Govern del Memorial, “el suport i la confiança de tots els seus membres, en aquest període en el qual he estat al capdavant del Memorial i que ha estat per a mi enormement intens i satisfactori”. També ha fet un agraïment a la consellera de Justícia, a la Direcció General de Memòria Democràtica i a tot l’equip humà del Memorial Democràtic, per “la seva feina, dedicació i professionalitat, a més del tracte humà, que mereixen la millor valoració”.