Nit de contrastos i noves experiències al Festival Castell de Peralada amb el debut de Lucas Vidal, el polifacètic compositor i director d’orquestra. El jove ha trepitjat per primera vegada l’escenari del Parc del Castell per presentar Karma, el seu primer disc en solitari. Aquest és un nou projecte en el qual l’artista ha decidit acostar dos mons que a priori són molt distants: la música clàssica i l’electrònica. L’aposta d’aquesta nit és també un intent d’acostar la música clàssica, que tan bé coneix el compositor, a les noves generacions.

Amb aquest concert trencador de 75 minuts de durada, Vidal ha demostrat el talent indescriptible que recull l’àlbum que porta l’experimentació musical a noves cotes. Els espectadors d’aquesta nit s’han submergit en un univers d’imatges i sonoritats vibrants, a través dels quals l’artista els ha convidat a reflexionar, deixar-se endur, desconnectar i gaudir. Vidal ho ha fet al so del deep-house i amb un estil minimalista que han recordat a Max Richter i Ólafur Arnalds.

Des de la seva publicació, Karma (Universal, 2020) ha aconseguit un gran èxit entre la crítica i el públic. L’àlbum ha suposat per a l’artista un profund viatge interior de sí mateix, en el que ha connectat amb les emocions més íntimes gràcies al descobriment de les facetes de la seva personalitat. Al llarg d’aquest viatge, Lucas Vidal ha recorregut alguns dels grans interrogants que envolten l’existència humana, fet que dona sentit al nom del disc.

Els diversos músics que han fet possible l’espectacle s’han situat sobre un escenari presidit per una pantalla de gran format que ha anat projectant vídeos i imatges amb la intenció d’emocionar als espectadors, a més de diverses llums que han giravoltat i apuntat cap a un auditori especialment sorprès.

La música del piano s’ha fusionat amb els sons electrònics que interpreta Lucas Vidal –a més del piano– i les notes dels altres instruments que han participat en l’espectacle: Marta Roca al violí, Beatriz Zita a la viola, Julia Aleksandra Orzechowska al violoncel, Gonzalo Esteban al clarinet, Rubén Simeó a la trompeta i Manel Bueno a la guitarra.

Entre les cançons interpretades hi ha Happiness, amb la qual el creador ha transmès la sensació de gratitud cap a allò que ens envolta. En el cas de Double Trouble en canvi, amb un inici molt orquestral al principi que evoluciona cap a l’electrònica, ha plantejat un doble problema entre els dos gèneres.

Guardonat amb dos Goyas i un premi Emmy, i format a la Juilliard School of Music de Nova York, avui ha ofert un viatge i eclosió dels sentits d’una forma elegant, subtil i profunda. Durant l’espectacle, Vidal ha dirigit als músics alhora que s’ha fet càrrec de la música electrònica.

L’artista que amb aquest disc ha pogut explorar noves sonoritats dins el món de la música electrònica, un llenguatge que no havia tingut temps a desenvolupar, ja prepara un nou disc en solitari que veurà la llum aquest 2022 i que continuarà perseguint la fita d’arribar a gent que mai ha escoltat música orquestral o electrònica, fusionant ambdós gèneres.

Participació al Campus Estiu

Aquest matí, a les 12.00 hores, a la biblioteca del Castell de Peralada, Lucas Vidal ha ofert una masterclass dirigida a joves estudiats de música. Un diàleg entre diferents estils musicals per obrir pas al terreny de l'experimentació musical.

La finalitat del Campus Estiu és obrir les portes del Festival a estudiants de proximitat, del món de les arts escèniques o relacionats amb aquest camp, proporcionant accés a continguts d'interès per a futurs talents del món de les arts escèniques, restringits al públic general, contribuint així a la seva formació i facilitant el contacte amb professionals.

El Campus dedica especial atenció a centres educatius, grups organitzats i escoles de música i de dansa reconegudes per les administracions públiques.

Més de 1.600 estudiants ja han tingut l'oportunitat de viure el Festival de Peralada. Les propostes, formulades i organitzades d'acord amb l'edat i característiques de les diferents categories de participants, s'inspiren en la idea d'esforços compartits per exposar als futurs talents de la zona un patrimoni artístic que creiem que ha de formar part de la identitat cultural de tots nosaltres.