Empordà

Empordà

Roses

Esteve Sala guanya un premi literari a Cubelles amb un relat sobre Roses

La història d’«El setge» la protagonitza una rosinca amagada a la Ciutadella durant l’atac francès

Esteve Sala recollint el premi, aquest divendres passat

El relat curt El setge de l’escriptor i poeta rosinc Esteve Sala ha estat reconegut amb el primer premi de narrativa del 26è concurs Víctor Alari de Cubelles. No és la primera vegada que Sala rep aquest guardó. Ja ho va fer el 2016 amb el conte Oceanoescenografia. L’acte de lliurament va tenir lloc divendres passat a la sala sociocultural, ubicada al gimnàs de l’escola Charlie Rivel, de Cubelles.

La història d’El setge té un caire històric, ja que es desenvolupa a la Roses de l’any 1645, en plena guerra dels Segadors, quan va tenir lloc el setge del poble per part de l’exèrcit de Lluís XIV, rei de França i comte de Barcelona. La narració pren forma epistolar. La protagonista és una dona que es refugia a la Ciutadella amb la seva filla en braços mentre el seu marit està lluitant i acaben d’endur-se el seu pare acusat de bruixot, «el conegut com el bruixot dels cargols», una figura que es pressuposa va existir realment i que era «la persona que greixava les barques de pesca». En el relat de Sala, aquest és acusat d’haver fet un malefici que provoqués l’enfonsament d’una barca» cosa que provoca «la por de la filla, por que ara la vinguin a buscar a ella». La dona, doncs, «li transmet aquest neguit al seu marit a través de la carta».

Aquest relat d’Esteve Sala no és nou. Anteriorment l’escriptor ja l’havia enviat a un altre concurs literari, en aquell cas dedicat a la temàtica de les bruixes. Aleshores no el van premiar. Així va decidir refer-lo prenent forma epistolar «cosa que li ha permès agafar més consistència» i, finalment, obtenir aquest premi.

Esteve Sala reconeix que té molt material en el calaix i que ara el que fa «és repassar, refent i millorant». També crea relats nous però admet que costa perquè «has de tenir una idea prou bona perquè s’aguanti». Ell és plenament conscient de la dificultat de publicar avui en dia, sobretot relats, «el gènere més discriminat», assegura, tot i que la seva meta és «publicar un llibre de contes guanyadors». L’escriptor està en camí perquè en aquests moments ja en disposa de sis, de reconeixements, gairebé els mateixos que amb poesia, l’altre gènere que sempre li ha interessat i conreat.

Compartir l'article

stats