Sant Jordi és, sens dubte, una de les festes més esperades de l’any al país. Una festa que gira a l’entorn del món del llibre i de la flor i que fa sortir en massa a la gent al carrer. La pandèmia va obligar, el primer any, a viure la diada a casa i el segon, fer-ne un succedani. Aquest any, amb totes les restriccions fora, les activitats han proliferat i les propostes són variades, riques i interessants com abans que el virus ho parés tot: presentacions de llibres, recitals de poesia i música, alguns de singulars com Rumbesia a Roses i, fins i tot, estrenes musicals com el de la cobla Ciutat de Girona a Castelló o el Marc Timón al Teatre Municipal de Figueres.

Al llarg dels dies previs a Sant Jordi, que enguany s’escau en dissabte, s’han previst tota una sèrie de presentacions de llibres. D’entre els més destacats hi ha L’època convulsa que em va tocar viure. La guerra civil a Roses d’Esteve Guerra, dimarts al Teatre de Roses, i Carles Bosch de la Trinxeria. Antologia explicada de Pep Vila i Joaquim Vilar, el mateix dissabte, a la biblioteca de la Jonquera, equipament que aprofita aquests dies per seguir celebrant les tres dècades d’existència. De fet, després de la presentació es preveu un maridatge de vins del celler Somnis d’Istiu, de la Selva de Mar.

Un dels moments àlgids de Sant Jordi és la Revetlla que impulsa, cada any, la biblioteca Fages de Climent de Figueres convidant a tots els autors i autores locals, el dia previ, al Teatre Municipal. Com explica la seva directora, Nati Vilanova, enguany la llista és llarga, «cent set entre escriptors de ficció i no ficció, traductors, il·lustradors i curadors d’obres, entre altres». S’espera, però, l’assistència d’una seixantena. Totes les novetats d’autors locals, però, es poden consultar a una guia de Sant Jordi 2022 molt extensa i completa que s’ha penjat al web de l’equipament públic.

Sant Jordi sol aprofitar-se també per fer homenatges a creadors. A Castelló, per exemple, han optat per recordar a Joan Fuster, de qui es commemora el centenari del naixement, amb una xerrada, dimarts. La imparteix Francesc Montero qui vincula a l’autor amb Josep Pla, acte que es complementa amb una lectura teatralitzada de poemes de Fuster a càrrec del Teatre Esplais i Tequatre, divendres al magnífic Hort del Convent de Santa Clara. El mateix dissabte, a Castelló, els integrants de DespertaFerro i la Cort d’Empúries recreen la llegenda de Sant Jordi sortint des de la plaça dels Homes i recorrent diferents carrers fins la Casa Gran. La vila culmina Sant Jordi amb música diumenge, a la tarda, quan la cobla Ciutat de Girona presenta el disc Compositors Gironins-Pau Guanter Casadevall, al pati del Palau dels Comtes. Un altre castelloní, Marc Timón, aprofita també per presentar el seu nou projecte, emmarcat dins el món del pop, el disc Amalia. Ho fa el mateix dissabte al Teatre de Figueres.

Les Cariàtides, a la Cate

Poesia i música són dues disciplines que dialoguen sovint. També ho fan dissabte a La Cate amb un projecte inèdit que recupera les veus d’algunes de les Cariàtides de l’Empordà, quatre escriptores així batejades pel poeta Carles Fages de Climent. Les Cariàtides eren Maria dels Àngels Vayreda, Montserrat Vayreda, Pilar Nierga i Carme Guasch. L’espectacle que es fa ara, batejat com Cariàtides, es proposa una lectura de fragments de novel·les, contes i poemes de les Vayreda, Carme Guasch i s’hi afegeixen Maria Àngels Anglada, qui justament va morir un dia de Sant Jordi, el 1999- i Isabel Clara-Simó. La proposta, que vol «un reconeixement a aquestes autores que van excel·lir en el camp de la narrativa i la poesia», la interpreten l’actriu Glòria Cristina i la violinista Laia Fabra.