Juli Soler que estás en la sala (Planeta Gastro) és el títol que Óscar Caballero ha posat a la biografia autoritzada del cocreador junt amb Ferran Adrià d’elBulli de Roses un dels referents mundials de la gastronòmica i durant molts anys, el millor restaurant del món. El llibre vol posar llum a través de múltiples veus a l’existència d’un home que des del 1981 i durant trenta anys, sempre en segon pla, va fer possible que elBulli arribés a tocar la glòria.

Juli Soler (1949 - 2015) «va trencar la rigidesa del servei dels grans restaurants clàssics per transformar la gastronomia en un àmbit festiu i desinhibit de la magnificència que suposava un servei estirat i altiloqüent», comenta Josep Roca en el pròleg tot afegint que ell fou «precursor de l’instint en el servei de sala per sobre de la raó». Roca el qualifica «d’atrevit, sempre excitant i inquiet» i remarca el seu «compromís amb l’equip, la seva família d’elBulli, i la família més íntima, a qui sempre va protegir i mimar amb discreció».

Óscar Caballero, l’autor, és corresponsal gastronòmic de Club de Gourmets a París des del 1981 i també, des d’aleshores, cobreix temes culturals i espectacles pel diari La Vanguardia. És autor d’una vintena de llibres, entre els quals destaca el primer que es va dedicar a El Bulli. Les quasi cinc-centes pàgines de Juli Soler que estás en la sala es poden llegir a partir d’aquest mateix dimecres, quan arriba a les llibreries.