El patronat del Santuari de la Mare de Déu del Mont està de celebració, i és que enguany se celebren, ni més ni menys, que els primers 1.100 anys de l’abadia de Sant Llorenç del Mont. Tal com explica mossèn Jordi Font, capellà custodi del Santuari del Mont, «vam trobar que l’any 922 ja apareixia escrita la paraula abadia. Això ens va cridar molt l’atenció i vam preguntar-li al Dr. Quim Tremoleda, que també és alcalde de Lladó, si això era cert, i ens va dir que sí. Llavors vam dir: ‘hem de celebrar-ho’». En aquest sentit, Tremoleda detalla que «volem reivindicar el paper de l’abadia, que és el camí de pas per arribar fins al Santuari».

És per aquest motiu que, per celebrar l’efemèride, s’han organitzat una sèrie d’actes ben especials. En concret, el 3 d’abril se celebrarà una conferència (a càrrec de Quim Tremoleda) i una missa, el 22 de maig un concert de cant gregorià, el 10 d’agost la diada de Sant Llorenç i al desembre es presentarà un estudi que reflexionarà sobre l’entorn de l’abadia, i publicarà les excavacions que històricament s’han fet a Sant Llorenç.

A banda d’aquests actes, hi haurà les habituals romeries, el corpus i l’aplec.

«Oratoris i camins»

Cada any el Patronat del Santuari destaca un aspecte de la Mare de Déu del Mont, i enguany són els oratoris els escollits. Per aquest motiu s’han editat uns fulletons informatius, i també uns plànols dels indrets verdaguerians, llocs que Jacint Verdaguer va destacar.