Els XIV Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català se celebren aquest diumenge en una gala al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) en una edició amb 'Las leyes de la frontera', amb 13 nominacions, i 'El ventre del mar', d'Agustí Villaronga, amb 12, com les més nominades.

A aquestes dues pel·lícules els segueixen 'Libertad', de la debutant Clara Roquet, amb 11 nominacions; 'Mediterráneo', de Marcel Barrena, amb 10, i 'Sis dies corrents', de Neus Ballús, amb nou, en una edició en el qual per segona vegada en la seva història, els Gaudí tenen una presència majoritària de dones finalistes, amb un 54%.

La gala de lliurament dels XIV Premis Gaudí, que començarà a les 22 hores, preveu l'assistència del president de la Generalitat, Pere Aragonès; el ministre de Cultura, Miquel Iceta; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

També es preveu l'assistència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga; el tinent d'alcalde Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i el president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares.

En el primer lliurament dels Premis Gaudí amb la directora Judith Colell com a presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, la gala mostrarà el "ferm suport" del cinema català al poble ucraïnès en diferents moments de la cerimònia, amb una crida per la pau que inclourà veus de la comunitat ucraïnesa

Els directors de la gala, Enric Cambray, David Lillo, Joan Grau i Oriol Bosch, han assegurat que no volen una gala sinó una celebració, "una declaració d'amor" al cinema, motiu pel qual han creat un escenari baix circular on les persones es poden moure 360 graus.

Nominacions

En la categoria de Millor pel·lícula competiran quatre produccions en llengua catalana: 'El ventre del mar', 'Sis dies corrents', 'Visitant' d'Alberto Evangeli i 'Tros', de Pau Calp Rufat, mentre que en la de Millor pel·lícula en llengua no catalana lluitaran pel Gaudí 'Las leyes de la frontera', 'Libertad', 'Mediterráneo' i 'Tres', de Juanjo Gímenez.

Neus Ballús, Agustí Villaronga, Daniel Montsó i Clara Roquet optaran a la Millor direcció, mentre que en la categoria de Millor guió repeteix Ballús al costat de Margarita Melgar --pseudònim de Montse Gangés i Ana Sanz Magalló--, Villaronga i Roquet, a qui se sumen Juanjo Giménez i Pere Altimira per 'Tres'.

En la categoria de Millor protagonista femenina competiran quatre actrius que aspiren al Gaudí per primera vegada: Maria Morera ('La vida sense la Sara Amat'), Vicky Luengo ('Chavalas'), Marta Nieto ('Tres') i Begoña Vargas ('Las leyes de la frontera').

Com a Millor actriu secundària, estan nominades Anna Castillo ('Mediterráneo'), Àngela Cervantes ('Chavalas'), Vicky Peña ('Libertad') i Nora Navas ('Libertad').

En la categoria de Millor protagonista masculí, els nominats són Roger Casamajor ('El ventre del mar'), l'actor no professional Mohamed Mellali ('Sis dies corrents'), Chechu Salgado ('Las leyes de la frontera') i Eduard Fernández ('Mediterráneo').

En la de Millor actor secundari, els candidats són Valero Escolar ('Sis dies corrents'), Miki Esparbé ('Tres'), Àlex Monner ('Mediterráneo') i Sergi López ('Mediterráneo').

Els Gaudí han nominat en la categoria de Millor pel·lícula documental a 'Balandrau, infern glaçat', de Guilli Cascante; 'El niño de fuego', d'Ignacio Acconcia; 'El retorn: la vida després de l'ISIS', d'Alba Sotorra, i 'Un blues per a Teheran', de Javier Tolentino, i en la de Millor pel·lícula d'animació només opta 'Mironins', de Mikel Mas Bilbao i Txesco Montalt.

En la categoria de Millor pel·lícula europea opten 'Annette', de Leos Carax; 'Otra ronda', de Thomas Vinterberg; 'Quo vadis, Aida?', de Jasmila Zbanic, i 'Titane', de Julia Ducournau.

Participants a la gala

En la gala participaran les actrius Sílvia Abril i Mireia Portas, el director i humorista Carlo Pardial, els creadors de 'La competència' Òscar Dalmau i Òscar Andreu, les còmiques Ana Polo i Oye Sherman, i actuaran la soprano Dolors Aldea, el duo Tarta Relena i la banda Las Karamba.

Entre les personalitats que lliuraran premis figuren la medallista olímpica Ona Carbonell, la cantant Amaia Romero, el divulgador musical Ramon Gener, l'artista Samantha Hudson i els intèrprets Anna Castillo, Macarena García, Jesús Vidal, Marta Nieto, Pilar Palomero, Carlos Cuevas i Carla Simón, recent guanyadora de l'Ós d'Or al Festival de Berlín amb 'Alcarràs'.

El director de fotografia Tomàs Pladevall rebrà el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2022 de mans de Josep Maria Pou i Mercè Sampietro, anteriorment guardonats amb el mateix premi.