Na Mercadera i en Ramon Muntaner són els gegants del municipi de Peralada. La Colla Gegantera s'està reactivant i, per això, busquen portadors i portadores que vulguin fer-se càrrec dels dos protagonistes.

D'altra banda, també volen gent que s'uneixi a la colla com a grallers i timbalers, a més de persones que tinguin ganes de donar vida als capgrossos del poble.

A través de les xarxes socials, l'Ajuntament ha fet una crida a tots aquells que estiguin interessats en la cultura gegantera i que vulguin formar part de la Colla Gegantera de Peralada.

L'origen i la tradició dels gegants

Els gegants són de tot menys actuals, així com la tradició gegantera. La història explica que l'origen dels gegants festius està relacionat amb les primeres processons de Corpus. De fet, es té notícia que l'any 1424, a Barcelona, hi va haver la primera partició d'un gegant que, en aquell cas, representava Goliat.

Així doncs, tot i que aquestes enormes figures van néixer en context religiós, a poc a poc se'n van desvincular, per formar part de la festa i d'un ambient més lúdic.

A partir del segle XIX, els pobles i ciutats de Catalunya van associar els gegants amb la identitat local. Per aquest motiu, Barcelona va organitzar el «Concurs de gegants nanos i monstros tipichs» (1902).

Amb la guerra civil, però molts gegants van reconvertir-se i van apropar-se a les figures dels reis catòlics. Amb la democràcia, els pobles i ciutats van recuperar les característiques festives dels gegants, fet que va marcar un abans i un després en el món geganter que ha arribat fins al dia d'avui.