La Unió de Colles Sardanistes ha concedit la insígnia d'or blanc al figuerenc Eduard Ayats Aljarilla per la seva dedicació al llarg de mig segle al món sardanista. L'or blanc s'atorga a dansaires, capdansers, directors, capdavanters o delegats de colla amb motiu de 50 anys de llur activitat continuada en colla o competició.

Eduard Ayats està al capdavant de l'Agrupació Sardanista Flor de Romaní de Figueres, una entitat vinculada al Casino Menestral Figuerenc, que ell mateix presideix. L'activitat principal de l'agrupació és l'ensenyament de la sardana i la participació en els Campionats de Colles Sardanistes.

L'entitat està adherida a les Colles Sardanistes de les Comarques Gironines, a la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i a la Confederació Sardanista de Catalunya.

La Unió de Colles Sardanistes és una entitat que aixopluga en règim federatiu a colles d'arreu de Catalunya, així com aquelles colles que ho han sol·licitat, tot i essent residents fora dels límits polítics del Principat. El nombre de colles federades és d'unes 275.