Pocs dies abans de començar les festes nadalenques l'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries va tenir la grata sorpresa de rebre un sobre amb una carta original escrita per mossèn Joan Alsina Hurtós (Castelló d’Empúries 1942 – Santiago de Xile, 1973). L’escrit, d’un sol full i mecanografiat, porta la rúbrica del capellà i encara conserva el sobre original. La carta anava dirigida al metge Josep Torner de Malgrat de Mar, feligrès de la parròquia que Alsina havia conduit fins al gener de 1968.

Enviada des de la parròquia del Puerto de Sant Antonio de Xile, fou escrita poc temps després de l’arribada del religiós a aquest país. Tot i que no està datada, pel seu contingut es desprèn que fou escrita l’any 1969.

Glòria Torner Russinyol, filla del metge Torner, ha estat la responsable de fer donació d’aquest document a l’Arxiu Municipal. Amb aquesta, s'amplia el petit fons documental que alberga l'arxiu entorn la figura de Mn. Joan Alsina Hurtós. Un personatge enormement estimat i reivindicat pels castellonins i per tota la comarca.

Alsina morí jove, als 31 anys, víctima de la repressió de règim dictatorial de Pinochet. Mentre residí a la capital xilena fou capellà a la parròquia de San Ignacio i compaginà la seva tasca religiosa amb el treball a l’Hospital de San Juan de Dios. Fou justament anant a treballar que fou capturat i brutalment assassinat. Era el 19 de setembre de 1973.

El document ajuda a entendre el pensament del religiós, a conèixer les seves inquietuds i a deduir les relacions que establia amb els membres de la seva parròquia.