La directora del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, Lurdes Boix, ha estat nomenada recentment vicepresidenta primera de l’associació dels Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM), una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu garantir la preservació de la història i la cultura marítima així com la seva interpretació. Lurdes Boix reconeix que aquest càrrec internacional «és un gran honor que mai hauria pensat rebre i que l’anima a encarar nous reptes». Al seu parer el treball en xarxa que promou aquesta associació, que integren museus marítims, institucions gestores de patrimoni i entitats culturals, és indispensable per seguir endavant.

El nomenament de la directora escalenca es va dur a terme durant la celebració del 26è Fòrum de Patrimoni Marítim de la Mediterrània, dedicat al patrimoni cultural immaterial i celebrat al Museu Marítim de Barcelona. La trobada, on es van donar a conèixer diferents projectes i experiències de museus que treballen el patrimoni immaterial de la gent vinculada als treballs de la mar, es va aprofitar per renovar els càrrecs del consell executiu de l’AMMM presidit ara per Davide Gnola, del Museu Marítim de Cesenatico, a Itàlia.

L’associació dels Museus Marítims de la Mediterrània va néixer el 1998 impulsada pel mateix Museu Marítim de Barcelona. Elvira Mata, fins fa poc directora d’aquest centre museístic català, va ser-ne la fundadora i primera presidenta i actualment ostenta el títol de presidenta honorífica. Un dels principals projectes que està tirant endavant ara l’ens és el cens d’embarcacions tradicionals que, justament, ha començat per les barques. En aquest sentit, els que més han avançat en aquest apartat són els vuit museus espanyols que, sorprenentment, són tots catalans. A més a més, en la carta que ha remès el nou president als socis, aquest destaca la necessitat de protegir no només el patrimoni cultural, sinó també «el paisatge marítim», que aquest «no es banalitzi pel turisme insostenible i el canvi climàtic». Boix afegeix que aquest és un pas essencial si algun dia es vol aconseguir que es protegeixi el camí de ronda català que, a parer seu, s’estan fent malbé eixamplant-los o posant elements aliens. «El camí de ronda era per fer-lo una sola persona per vigilància del contraban, però també els usaven els pescadors per anar a les barques», comenta qui és del parer que no es poden transformar «en rambles» perquè perden la connexió amb els orígens.

Noves oportunitats laborals

Lurdes Boix remarca també les oportunitats de formació professional que han impulsat aquests museus com el taller de restauració d’embarcacions tradicionals que es fa a l’Escala. L’associació, a més, demana que la vela llatina sigui declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. No és l’única demanda. En aquest sentit, l’Escala se sent aixoplugada en el camí que ha emprès per demanar que la històrica Festa de la Sal sigui també reconeguda per la institució. Si aquest camí no funcionés, el museu escalenc farà la demanda conjuntament amb el Museu d’Eslovènia i el de Sesimbra, a Portugal, dos centres que comparteixen «bones pràctiques com ara l’arrelament amb la comunitat». En aquest sentit, Lurdes Boix reconeix que el fet de formar part d’aquesta associació els ha permès «disposar de contactes» que difícilment haurien aconseguit tenir treballant en solitari.