Cap de Creus, Cadaqués, Dalí, Costa Brava o Golf de Roses són alguns dels conceptes que sorgeixen en una conversa sobre l'Empordà. En canvi, poc sovint es parla del romànic i de les vora dues-centes esglésies romàniques del territori. Aquest patrimoni, que va quedant a l'oblit, s'està perdent.

El fotògraf Jordi Mestre Vergés posa el crit al cel amb el cas de l'església antiga de Vila-Robau, municipi de Ventalló, on s'hi poden trobar pintures romàniques del segle XII, segons Mestre, obres del reconegut mestre d'Osormort.

Jordi Mestre compara la situació amb la dels Aiguamolls de l'Empordà: «van demostrar que la protecció del nostre patrimoni és infinitament més rendible que la seva destrucció». Ell mateix ha informat personalment de la «tragèdia» a l'Ajuntament, al bisbe, a la Diputació de Girona, a l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i li consta que el Departament de Cultura de la Generalitat i altres ens públics també estan al cas de la situació. Destaca que l'alcaldessa de Ventalló, Remei Costa, ha intentat solucionar el problema, però s'ha trobat amb dificultats per part d'altres administracions que han impossibilitat que es fes res al respecte.

Les pintures del mestre d'Osormort a l'església de Vila-Robau Jordi Mestre Vergés

Aquest patrimoni cultural és una opció per aconseguir un altre tipus de turisme al territori que no es focalitzi a l'estiu i a la costa «El nostre país pren forma en l'època del romànic i hauria de ser el nostre orgull. Doncs bé, només a l'Empordà tenim unes dues-centes esglésies romàniques o fins i tot anteriors que haurien de ser, a més del nostre orgull, l'admiració dels nostres visitants».

La majoria d'aquestes esglésies romàniques han estat documentades i catalogades gràcies a iniciatives de grups excursionistes del territori i a la figura d'Alexandre Deulofeu, que de fet situava l'inici del romànic a l'Empordà.