Artistes com Salvador Dalí, José Guerrero i Joan Miró s'han donat cita al Centre Lorca de Granada en l'exposició "La vista i el tacte (ca. 1929-30)" que, partint del dibuix de Federico García Lorca del mateix títol, suposa un nou acostament interdisciplinari a l'arxiu del poeta.

Comissariada pel doctor en Història de l'Art i en Estudis Literaris Francisco Ramallo, la mostra comença amb més de cent documents de l'arxiu de la Fundació Federico García Lorca, que alberga el propi centre cultural de plaça de la Romanilla i es desenvolupa amb obra del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía.

El projecte que parteix del dibuix "La vista i el tacte" de García Lorca pretén ser, segons han explicat els seus promotors, un "nou acostament interdisciplinari" de l'arxiu del poeta al públic, a través d'obres alienes al aquest i textos que l'invoquen.

D'aquesta forma, convida a endinsar-se en l'estètica proposta per Lorca en textos com "Sketch de la nova pintura, Elegia a María Blanchard" o les "Suites", i planteja la qüestió del perquè de la decisió de reduir el dibuix a aquests dos sentits, la vista i el tacte, i no a d'altres. Assumit com una representació simbòlica que enllaça amb les arts visuals, l'exposició remet així mateix a textos d'altres autors, tant propers a Federico com a actuals.

El dibuix ha servit d'aquesta manera com a "guia" per creuar l'arxiu i reunir documents del llegat que s'exposen en la mostra, en els quals la imatge literària dels textos conviu amb diferents expressions artístiques.

La mostra, gràcies també a l'aportació d'arxius, galeries i col·leccions particulars, ha aconseguit reunir a artistes com Hans Andersson, Rafael Barradas, María Blanchard, David Bestué, Daniel Boccato, Norah Borges, Peppi Bottrop, Miguel Ángel Campano, Jacobo Castellano, June Crespo, Nacho Criado, Salvador Dalí, Ismael González de la Serna, José Guerrero, Joan Miró, Benjamí Palencia, José Val del Omar, Remedios Varo i Esteban Vicente, entre d'altres.

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al proper 13 de febrer, s'enriqueix amb textos escrits per a l'ocasió per Georges Didi-Huberman, Melissa Dinverno i Julia Morandeira, i anirà acompanyada d'un cicle de "performance" comissariat per Isabel de Naverán al gener.