El confinament viscut l’any passat va estimular nombroses iniciatives artístiques. Una d’elles, a Portbou, va ser un concurs de fotografia amb càmera de mòbil. Els premis eren metàl·lics, però també la possibilitat d’il·lustrar els cartells de festes que impulsa l’Ajuntament. Va ser tan bona la participació, explica la regidora de Cultura, Mònica Quintana, que van decidir repetir una segona vegada, aquest cop doblant participació i rebent quasi un centenar de propostes. «Ens vam adonar que Portbou estava sembrat d’artistes», comenta. Tot això s’ha convertit ara en el germen del naixement del Col·lectiu de Fotògrafs de Portbou TramunFoto, obert a tothom i que aquest dissabte inaugura la que serà la seva primera exposició col·lectiva a la Sala Walter Benjamin amb una cinquantena de fotografies de temàtica lliure de vint-i-un creadors vinculats al poble.

Sense títol

Sense títol Rita Luque

Si en aquell primer concurs quasi totes les imatges eren de paisatges naturals i urbans vinculats a Portbou, en el segon, les persones, les festes, també del poble, ja prenien més protagonisme. La qualitat d’algunes de les imatges, però, impacta, si es té en compte que els creadors no són fotògrafs professionals. La possibilitat ara de fer una exposició permet, segons explica Quintana, «convertir aquells que habitualment són públic en els artistes». Es tracta, concretament, d’Àlex Iglesias, Ana Carceller, Gerard Ortigosa, Jean Pierre Porcher, José Manuel López, Josep Miquel Carceller, Júlia Roca, Manolo Navarrete, Moisés Saez, Nicoleta Muntean, Paquy, Pili Calle, Rafael Díaz, Rita Luque, Rosa Piferrer, Sergi Gutiérrez, Sílvia Llacha, Tomàs Gasull, Tomàs Magro, Trini Nonell i Víctor Herranz. Les seves imatges es poden veure fins al 30 d’octubre, de les 6 a les 8 del vespre.

Mirall Pili Calle

Dinamitzar des de dins

La regidora comenta que la voluntat de l’Ajuntament és «promoure que passin coses en el poble, però amb la gent d’aquí, volem dinamitzar des de dins». Afegeix que «la tecnologia democratitza l’art» i així ho demostra TramunFoto. Un dels encerts, a més, és ubicar l’exposició a la Sala Walter Benjamin, un espai «preciós» i preparat per acollir aquesta mena d’activitats culturals. Quintana, ballarina i escenògrafa de professió i qui fa uns tres anys que viu al poble, explica que des de l’Ajuntament tenen moltes ganes de fer coses i «de donar color a Portbou». En aquest sentit, totes les iniciatives que van impulsant tenen molt bona acollida.

Sense títol Tomàs Gasull

TramunFoto vol continuar promovent exposicions al llarg de l’any. A més, aquesta entitat se suma a altres col·lectius artístics ben vius a Portbou, entre aquests el Col·lectiu de Pintors de Portbou, que enguany ha celebrat els trenta anys fent una exposició inspirada en els trenta anys de la novel·la La casa gran de l’escriptora local Maria Mercè Roca, o la iniciativa Circuit d’Artistes de Portbou, del qual ja s’han fet tres edicions amb un alt índex de participació i visibilització.