Després de l’edició especial celebrada el passat mes de juny al Pavelló municipal d’Esports de Girona-Fontajau amb una cinquantena d’atraccions arribades d’altres certàmens, per fi la situació epidemiològica permetrà celebrar el desè aniversari del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona el proper mes de febrer en el format de la vuitena i novena edició: una gran carpa sense màstils plantada al camp de Mart de la Devesa i connectada al Palau de Fires, vestíbul gegant de l’esdeveniment.

Record d’artistes participants

Es presentaran més de 90 artistes arribats d’11 països en 24 atraccions inèdites a Europa. Destaquen importants grups acrobàtics de Rússia o Equador i noves disciplines mai presentades al Festival com la xarxa aèria o les anelles.

El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or va néixer l’any 2012 amb la pretensió de presentar a cada edició més d’una vintena de les millors atraccions mai vistes en els circs europeus. En total més de 90 artistes d’una dotzena de països competiran en 24 atraccions inèdites a Europa davant d’un jurat internacional format per 15 importants directors i experts en circ vinguts de tot el món. Les dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzaran en 16 representacions sota la Gran Carpa amb capacitat per 2.414 espectadors, plantada al Camp de Mart de La Devesa, al costat del Palau de Fires.

Per al desè aniversari s’ha comptat amb dos anys per la selecció de les atraccions participants: més temps que mai fins ara en la prospecció mundial a la recerca de l’excel·lència artística. Des que va finalitzar l’edició 2020, la direcció artística del Festival ha emprès la tasca de seleccionar 24 atraccions de primer nivell mai vistes dins la pista d’un circ a Europa occidental per tal de vestir els programes de les dues semifinals de la propera edició.

En aquesta ocasió no s’ha pogut assistir a d’altres festivals internacionals, cancel·lats per la pandèmia, i diàriament s’han visualitzat desenes de candidats via vídeo proporcionats tant per companyies estatals, com mànagers o artistes directament. Per a una cita tan especial com la que viurà el Festival pel febrer de 2022 els darrers mesos ens hem comunicat amb les direccions de les principals companyies estatals de circ al món que ja ens han confirmat que reservaran per a Girona les estrenes de les seves noves produccions.

En total avui es presenten, quatre mesos abans del Festival, la meitat de les atraccions de la propera edició: es tracta de les noves atraccions del Gran Circ Bolshoi de Moscou, de la Companyia estatal de Circ de Rússia “Rosgoscyrk”, de la companyia Royal Circus de Gia Eradze, del Circ Nikulin de Moscou, del Circ de la República d’Udmurtia i del Circ Estatal d’Uzbekistan.

Primeres 12 atraccions confirmades

Troupe Grushin “Venice Carnival”

Llit elàstic amb icaris | Rússia

Una atracció presentada per Rosgoscyrk – Royal Circus Gia Eradze

Troupe Hametov “Pharaoh”

Funàmbuls | Uzbekistan

Una atracció presentada per Stefani Art Agency

Troupe Kirichenko

Volteig acrobàtic | Rússia

Una atracció presentada per State Circus of Udmurtia

Duo Sukhorukov “Still loving you”

Xarxa aèria | Rússia

Una atracció presentada per Nikulin Moscow Circus

Troupe Palma Díaz

Jocs icaris | Equador

Efremkin & Mizenina “Anna”

Cintes aèries | Rússia

Una atracció presentada per Rosgoscyrk – Royal Circus Gia Eradze

Troupe Dulich “Coronation”

Cintes aèries | Rússia

Una atracció presentada per Rosgoscyrk – Royal Circus Gia Eradze

Ilya Ivantsov “Wave”

Malabars | Rússia

Una atracció presentada per Rosgoscyrk – Royal Circus Gia Eradze

Duo Rings

Anelles aèries | Argentina

Troupe Eganian “Ground flight”

Doble portor coreà | Rússia

Una atracció presentada per Great Moscow State Circus

Azizov & Makhmudov “Strength”

Mà a mà | Uzbekistan

Una atracció presentada per Stefani Art Agency

Nik

Contorsió extrema | Rússia

Una atracció presentada per Muskaan

Dates, funcions i aforaments

En total seran 16 representacions amb un aforament que supera les 38.000 butaques de les que ja n’hi ha ocupades 9.000. Enguany la prevenda a antics espectadors va arrencar fa només 6 dies: el passat dimecres 13 d’octubre. D’altra banda, a finals de maig es posaren a la venda les 9.656 localitats de les 4 funcions específiques per a públic escolar i es va començar la comercialització a agències de viatges. Aquestes actuacions, més les entrades per a patrocinadors confirmats, fan que avui, data de presentació de la 10a edició, ja hi hagi un total de 9.102 entrades venudes.

Des d’avui, 19 d’octubre, i fins el proper diumenge 24, ambdós inclosos, totes les entrades tindran aplicat un descompte directe de 5 euros en el marc de la promoció llampec de llançament de la nova edició. Aquesta oferta, vàlida per a totes les categories de seient i representacions, és vàlida únicament a través del web www.festivaldelcirc.com.

Horari funcions Festival:

  • Dijous, 17 de febrer: 20.30h (Show Blau)
  • Divendres, 18 de febrer: 17.30h i 21h (Show Vermell)
  • Dissabte, 19 de febrer: 12h, 16.30h i 21h (Blau)
  • Diumenge, 20 de febrer: 11.30h, 16h i 19.30h (Vermell)
  • Dilluns, 21 de febrer (Dia de l’Espectador, preu únic 18€): 17.30h (Vermell) i 21h (Blau)
  • Dimarts, 22 de febrer 20.15h (Show Or – Gala Final)

Les entrades tenen una forquilla de preus entre els 10 i els 95 euros. El dilluns 21 serà el Dia de l’Espectador del Festival amb totes les categories de butaca al preu únic de 18€ (excepte llotja vip central, llotja frontal i butaca bronze). Serà la tercera primera vegada que el Festival proposa aquesta jornada i l’única ocasió en què es podran veure el mateix dia les dues semifinals d’Elefant d’Or: els espectacles Vermell i Blau.

Els Espais

Per tercera vegada, la gran carpa sense columnes del Camp de Mart s’unirà al Palau de Fires, escenari del Circus World Market, vestíbul gegant de l’esdeveniment. Dels dos espais en resulten 8.430 m2 dedicats al circ internacional de qualitat.

Per a l’edició 2022 la Gran Carpa del Festival estarà connectada de nou al Palau de Fires per on entraran tots els espectadors i on es desenvoluparà la tercera edició del Circus World Market, la única fira sectorial d’empreses del sector circense que se celebra al món que va deixar molt bones impressions en les edicions anteriors i que suma esforços per a ampliar quantitat d’expositors participants. Al nou ‘Circus World Market’, a partir d’avui, estan cridats a participar com a expositors la gran diversitat d’empreses d’arreu del món que tenen als directors, artistes i aficionats al circ entre els seus principals clients.

Notorietat internacional

Elefant d’Or es consolida com a major esdeveniment circense d’Europa i roman en el top 5 de festivals internacionals de circ al costat dels celebrats a Moscou, Monte Carlo o la Xina.

En el seu desè aniversari el Festival,  major esdeveniment circense de l’Estat, es manté entre els cinc millors del món i, mercès a l’annexió de Circus World Market, es consolida com a major esdeveniment circense d’Europa. Aquesta escalada entre els festivals ha estat possible gràcies a la notorietat internacional aconseguida, al nombre d'espectadors que anualment visiten el certamen (33.864 en la novena edició), a la qualitat de les seves atraccions, a la quantitat d'activitats paral·leles, a la capacitat d'atracció de programadors, al retorn econòmic generat, a les contractacions aconseguides pels artistes, al cost total de l'esdeveniment, etc.

El Festival del Circ Elefant d’Or és l’únic que a casa nostra segueix els paràmetres i mecànica establerts l’any 1974 pel Príncep Rainier III de Monte Carlo en el moment de crear el seu propi Festival: el pioner en el que es basen els altres 15 festivals internacionals del món, escampats en 7 països (França, Itàlia, Rússia, Xina, Mònaco, Hongria i Catalunya).

Al costat dels qui ajuden

En reconeixement a la tasca realitzada en la lluita contra la pandèmia, el Festival convida el personal sanitari a la representació inaugural. Els infants menors de 2 anys pagaran una entrada que anirà íntegrament a la Fundació Oncolliga Girona.

Durant els dies de les Fira de Mostres de Girona, del 28 d’octubre al 1 de novembre, el personal sanitari que s’acrediti com a tal podrà anar a recollir la seva invitació totalment de franc per a l’estrena del Festival: la gala inaugural del 10è aniversari programada pel dijous 17 de febrer.

D’una banda els infants menors de 2 anys paguen una entrada simbòlica d’euro i d’altra banda els espectadors estan convidats a donar un euro per entrada a l’adquirir les seves entrades. La suma de les dues quantitats es destina anualment a una entitat social que centra la seva activitat a Girona. Enguany la beneficiària d’aquesta acció serà Oncolliga Girona que mena una tasca exemplar en l’acompanyament de malats de càncer.

10 anys de Festival

En les seves nou primeres edicions (2012-2020) el Festival ha presentat 689 artistes que han ofert 209 atraccions mai vistes a Europa occidental a 255.788 espectadors en 46 dies d’espectacle, 32 funcions escolars i 91 representacions a públic general.

L’estricta política artística de convidar exclusivament atraccions de primera divisió que ni un sol cop hagin trepitjat una pista europea ha convertit al Festival, en només 9 edicions, en la cita de referència per a la descoberta dels nous talents, en la plataforma de llançament de les noves estrelles per a l’espectador del vell continent. Hi ha un marcat abans i després del seu pas per Girona en les carreres dels participants i aquest fet l’ha convertit en una cobejada iniciativa.

Elefant d’Or és avui qui marca la tendència en el món del circ, la passarel·la de les novetats, i per a conèixer les revelacions cada any desfilen pel Festival els responsables de càsting, directors artístics i cercatalents dels principals establiments de l’espectacle i festivals d’arreu. Com en la moda per estar al dia cal viatjar a Milà o París, en el circ qui marca l’estil, qui sotraga el panorama existent any rere any, qui ofereix noves fornades sense fre és Elefant d’Or a Girona.