L'adaptació teatral de la novel·la d'Irene Solà Canto jo i la muntanya balla, producció de La Perla 29, lidera les nominacions als Premis Butaca 202. Millor muntatge teatral, millor direcció teatral (Guillem Albà i Joan Arqué), millor actriu de repartiment (Anna Sahún Martín) i millor composició musical (Judith Nedderman) són les principals categories que disputarà l'obra. Els muntatges De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda; El combat del segle; Les tres germanes; Mare de sucre; i M'hauríeu de pagar són les altres produccions més destacades, amb cinc nominacions cadascuna, en una edició que revelarà els guanyadors en una cerimònia el 15 novembre al Teatre Monumental de Mataró.

Una trentena d'obres opten enguany als Premis Butaca, en una edició amb nominacions molt repartides. Fins a set espectacles competiran en l'apartat de Millor muntatge teatral: Canto jo i la muntanya balla; De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda; El combat del segle; Filumena Marturano; La cabra o qui és Sylvia?; Les tres germanes; i Mare de sucre.

Falta en aquesta llista una de les obres aspirants més nominades en aquesta edició, M'hauríeu de pagar, que disputarà el guardó a Millor petit format a Història d'un senglar'(dues nominacions); Pruna (dues); i El bon policía (una).

Julio Manrique buscarà amb Les tres germanes tornar a alçar el premi a Millor direcció teatral, que va endur-se en la passada edició per Jerusalem, i competirà en la categoria amb noms com Magda Puyo (I només jo vaig escapar-me); Israel Solà (De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda); Denise Duncan (El combat del segle'; Clàudia Cedó (Mare de sucre); i Guillem Albà i Joan Arqué (Canto jo i la muntanya balla).

Les actrius que optaran al Premi Butaca són Andrea Álvarez (Mare de sucre); Clara Segura (Filumena Marturano); Emma Vilarasau (La cabra o qui és Sylvia?); i Maria Ribera (Solitud), i els intèrprets masculins candidats al guardó són David Menéndez (L'olor eixordadora del blanc); Enrico Ianello (Filumena Marturano); Joan Carreras (Història d'un senglar); i Josep Julien (Sandra).

I els actors i actrius de repartiment nominats són Albert Pérez (M'hauríeu de pagar); Carles Roig (M'hauríeu de pagar); Lluís Soler (Les tres germanes); Roger Casamajor (Galatea); Anna Sahún Martín (Canto jo i la muntanya balla); Àurea Màrquez (M'hauríeu de pagar); Maria Rodríguez (Mare de sucre); i Mònica López (De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda).

En l'apartat de Millor musical, competiran Balada per un home mort; Barcelona 24h; La filla del mar; i Mistela Candela Sarsuela, mentre que les obres nominades a Millor espectacle per a públic familiar són Camí a l'escola; El màgic d'Oz; Frank; i Sopa de pedres.

El Millor espectacle de dansa se'l disputaran Hidden; Highlands; Jo, dona. A Lili Elbe; i Sonoma, mentre que aspiraran a les categories de Millor intèrpret -femení i masculí- de dansa Diego Sinniger (Hidden); Lisard Tranis (Hidden); Luis Martínez Gea (Animal de sequia); Federica Porello (Highlands); Lali Ayguadé (Gizaki); i Lorena Nogal (Sonoma).