El periodista Jaume Guillamet ha publicat El setmanari L'Opinió i la fundació d'ERC (1928-1931), que relata la història d'aquesta publicació i la seva influència en el naixement d'Esquerra, al 1931.

L'assaig l'ha publicat la Fundació Josep Irla, el president de la qual i exconseller de Cultura i Mitjans de comunicació, Joan Manuel Tresserras, explica en el pròleg que el llibre reflecteix les connexions de polítics, periodistes, advocats, publicacions, partits, sindicats i entitats de les quals va emergir ERC.

Guillamet relata com neix el setmanari durant la dictadura i que, quan va dimitir Miguel Primo de Rivera, el denominat Grup de 'L'Opinió' promou el 'Manifest d'Intel·ligència Republicana' i la Conferència d'Esquerres Catalans, que desemboca en la creació d'ERC amb Francesc Macià i Lluís Companys.

També es reflecteix que el sorgiment de 'L'Opinió', dirigit al principi pel seu cofundador Joan Lluhí, obre un debat molt ampli entre catalanistes, republicans, socialistes, independentistes, comunistes i anarcosindicalistes.

Les signatures més habituals van ser Jaume Miravitlles i Jordi Arquer, a més d'Àngel Pons i Guitart, Jaume Aiguader, Joaquim Ventalló, Josep Fontbernat, Joan Peiró, Jaume Gascon, Abelard Tona Nadalmai, Joan Sacs, Emili Granier-Barrera, Cèsar-August Jordana, Josep Maria de Sucre, Joan Casanovas, Ramon Fabregat, Domènec de Bellmunt i Joan Sardà Dexeus, però també van arribar a signar Josep Pla, Josep Maria de Sagarra, Andreu Nin i Opisso.

L'assaig adjunta una breu anotació biogràfica dels 50 principals col·laboradors de 'L'Opinió' i 19 articles clau que es van publicar, inclosos textos de Macià i de Companys.