Centenars de persones van visitar Castelló d’Empúries, l’any passat, per aquestes dates. Malgrat la pandèmia i la pluja que va caure aquells dies, van venir atrets per la Ruta de l’Art, un «esdeveniment cultural plenament consolidat», tal com el va definir l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, durant la presentació de la iniciativa artística la setmana passada als jardins del Palau Macelli. Una de les novetats d’aquesta catorzena edició és que es torna al recorregut original amb sortida des del Convent de Sant Agustí. Disset són els espais expositius on els cent cinc artistes convidats mostren les seves creacions. La Ruta de l’Art engega motors aquest dissabte a les 11 del matí –l’obertura oficial és les 4 de la tarda– i s’allarga, excepcionalment, fins al 12 d’octubre, tot aprofitant que aquesta festivitat s’escau en dimarts i permet fer un pont llarg.

L'escultura té un paper predominant en aquesta edició HIROSHI KITAMURA

La impulsora i comissària de la Ruta de l’Art, la pintora Anna Maria Constanseu explica que aquesta iniciativa és oberta, com sempre, a artistes de totes les disciplines artístiques, que aquesta ha estat sempre la seva voluntat, esdevenir «una porta oberta a tots els creadors». Un dels principals al·licients d’aquest any és el protagonisme i la presència que ha aconseguit la tècnica escultòrica. En aquest sentit, Constanseu ha convidat a participar creadors vinculats a l’Institut Català per a la Recerca en Escultura (ICRE), una associació sense ànim de lucre nascuda el 2015 amb la finalitat de difondre i promoure l’art escultòric arreu del territori.

Artistes emergents

La comissària, a més, també vol continuar apropant les noves mirades d’artistes joves i emergents i, per això, reserva el Claustre del Convent de Santa Clara per als alumnes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Per complementar, la comissària ha convidat altres artistes vinculats a la galeria Nauart-Espai de Creació i Port 25 de l’Escala.

Una selecció d'artistes, al convent Sant Domènec PAULA FONT

Els disset espais on s’exposa obra aquest any són el Convent de Sant Agustí, la Cúria-Presó, el Convent de Sant Domènec (Ajuntament), la Sala Municipal, l’antic Forn Cusí, el restaurant Les Voltes, el Centre Agrícola i Social, Can Contreras –recuperat aquest any–, el Portal de la Gallarda, el Paller d’en Melino, el Local Parroquial, la Basílica, el Palau Macelli, el Claustre i la Capella del Convent de Santa Clara, Can Sanllehí i l’Ecomuseu-Farinera. Tots ells es poden visitar dissabte d’11 del matí a 2/4 de 8 del vespre; diumenge i dilluns d’11 del matí a 9 del vespre i dimarts, d’11 del matí a 5 de la tarda.

Treballs amb tota mena de materials JAVIER GARCÉS

Visites, concursos i Mercat d’Art

D’altra banda, al voltant de la Ruta de l’Art es proposen també activitats paral·leles que engresquen els visitants. Així aquests poden visitar un mercat d’art amb obra dels artistes, però de format més petit i potser més assequible. També poden sumar-se a diferents visites guiades que els suggereixen una mirada més detallada a les exposicions. D’aquestes se’n fan de dissabte a dilluns a les 10, 11 i 12 hores al preu de 4 euros. Hi ha un altre tipus de visita al patrimoni castelloní. En aquest sentit, s’han previst dues rutes: una per conèixer els antics convents religiosos de Castelló, el diumenge a les 11 del matí, i el Tasta Patrimoni, el dimarts a les 12 del migdia. A més a més, el programa de la Ruta de l’Art també inclou un concurs de dibuix RutaKids i un altre d’Instagram sota el hastag #concursrutagram2021. Cal dir que també se sorteja el quadre Arc de triomf, de l’artista Aida Mauri, el mateix que serveix per promocionar aquesta edició de la Ruta de l’Art. Per participar-hi cal adquirir, evidentment, números per al sorteig.

Els mateixos dies de la Ruta de l’Art també es fa l’EmpuriaTapes on participen trenta-vuit restaurants i bars del municipi, una oferta gastronòmica que esdevé un valor afegit a la visita.

L'artista Aida Mauri amb l'obra cedida a la Ruta de l'Art CRISTINA VILÀ

Una de les creacions d'Aida Mauri il·lustra el cartell de la Ruta i se sorteja per finançar-la

Aida Mauri, de Mollà, és enginyera de formació, però artista per vocació. Fa un temps, uns amics li van parlar de la Ruta de l’Art. Així va ser que va contactar amb Anna Maria Constanseu i va participar-hi. Enguany, una de les seves obres il·lustra el cartell de la Ruta i també serveix per recaptar fons per finançar-la a través del sorteig que es farà entre els assistents.

Aida Mauri va iniciar-se en la pintura als 12 anys i als 16 ja participava en concursos d’adults. Està molt especialitzada en paisatges urbans, tal com mostra l’obra cedida per la Ruta, tot i que també està oberta a altres temàtiques. «M’agrada el figuratiu, però presentant-lo de forma desdibuixada», explica Mauri, que es confessa enamorada de la Ruta, ja que «apropa molt la gent a l’art d’una manera molt quotidiana barrejant-hi arquitectura, art i gastronomia». Enguany, la seva obra s’exposa a l'Ecomuseu-Farinera.