L'Associació de Premsa Comarcal celebra el 40è aniversari reivindicant la seva feina de proximitat

L'entitat ha homenatjat tots els seus antics presidents i ha atorgat el 1r Premi d'Honor Premsa Comarcal a Ramon Besa

Els guardonats amb el president Aragonès i la presidenta Borràs.

Els guardonats amb el president Aragonès i la presidenta Borràs. / Santi Coll

ACN/Emporda.info

L'Associació de la Premsa Comarcal (ACPC) ha celebrat aquest diumenge un acte al Teatre del Liceu per commemorar el 40è aniversari de l'entitat. Durant la gala, que ha comptat amb nombrosos professionals del món de la comunicació de proximitat, s'ha distingit amb una menció honorífica a tots els antics presidents de l'associació, entre els quals hi ha les figuerencs Carles Ayats, director editorial del Setmanari de l'Alt Empordà, i Jordi Vallmajó, exdirectord d'Hora Nova. En el transcurs de la cerimònia s'ha entregat el 1r Premi d'Honor Premsa Comarcal al periodista Ramon Besa. L'acte també ha comptat amb la presència de Pere Aragonès i Laura Borràs, que han posat en valor el paper de la premsa local dins el panorama mediàtic català. La cerimònia d'aquest diumenge marca l'inici d'un any en què l'ACPC ha programat diverses activitats arreu de Catalunya per commemorar l'efemèride.

Ramon Besa recollint el reconeixement de la Premsa Comarcal

Ramon Besa recollint el reconeixement de la Premsa Comarcal / Santi Coll

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha sigut l'encarregada d'atorgar les mencions honorífiques a tots els presidents de l'entitat, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha donat el 1r Premi d'Honor Premsa Comarcal al periodista Ramon Besa. Quim Masferrer ha sigut l'encarregat de conduir un acte que ha comptat amb les actuacions en directe de Maria Jacobs i Roger Mas, que ha interpretat alguns temes del seu nou treball 'Totes les flors'.Durant els parlaments, Aragonès ha afirmat que sense premsa comarcal "no hi hauria un panorama mediàtic complet" i ha reivindicat el paper de la dona dins el món de la comunicació. Per la seva banda, Borràs ha afirmat que "Catalunya ha estat, és i serà terra de premsa comarcal i local" i ha agraït la contribució dels mitjans de proximitat tant a la memòria col·lectiva com a l'ús i la normalització del català. Borràs també ha destacat el caràcter "compromès" d'aquests mitjans: "En moments d'angoixa i incertesa és quan la societat necessita estar ben informada, i vosaltres ho heu fet", ha afirmat.

El president de l'ACPC, Francesc Fàbregas, ha reivindicat el paper de la premsa local i comarcal com a referent de la informació a Catalunya des de fa més d'un segle, la defensa de la llengua i la cultura del país. I ha demanat més suport de les institucions.

Laura Borràs lliurant el guardó a Carles Ayats, expresident de l'ACPC

Laura Borràs lliurant el guardó a Carles Ayats, expresident de l'ACPC / Santi Coll

La cerimònia d'aquest diumenge marca l'inici d'un any de celebració en què l'ACPC ha programat una dotzena d'actes commemoratius a Vic, Olot, Vilafranca del Penedès, Les Borges Blanques, Valls, Tortosa, Figueres, Esparreguera, Granollers, Igualada, Tàrrega i Cambrils.Paral·lelament, l'entitat ha organitzat activitats com el concurs de fotografia '40 anys fent país', destinat a destacar la tasca dels mitjans comarcals com a "testimonis del material gràfic de la història dels pobles i ciutats de Catalunya", els guardons 'Premis Premsa Comarcal a la Solidaritat', que premiaran reportatges elaborats per alumnes d'ESO que defensin "una convivència igualitària entre les persones de diferent índole", o la publicació del llibre 'Premsa comarcal: la memòria de la vida quotidiana de Catalunya'.