L'homenatge a Xavi Mercadé, fotoperiodista musical i fundador de la revista «Enderrock», per la seva mort el passat dilluns 23 va ser l'acte inicial de Les Nits d'Acústica 2021. Xavi Pascual, director de l'Acústica, i Jordi Novell, cofundador de la revista «Enderrock», van pujar a l'escenari de la Plaça Josep Pla acompanyats pels membres de Mishima, La Pegatina, Reïna i Joina, per recordar al fotoperiodista. Pascual va voler agrair-li el seu suport des del primer any del Festival. Tot seguit es va fer un minut de silenci.

Homenatge a Xavi Mercadé Jordi Callol

En acabat va ser el torn de l'actuació del grup mallorquí Reïna, que després de guanyar el concurs Sona9 estan pujant amb molta força. Van presentar algunes cançons del disc que trauran molt aviat. En el mateix escenari també va pujar-hi l'empordanesa Joina, també guanyadora del Sona9 del 2019, i que va oferir part del seu concert dins un cub.

A les 20:30h va ser el torn de Rigoberta Bandini. La cantant va ser l'encarregada d'inaugurar l'escenari del Parc de les Aigües, el més gran i que permet tenir més aforament. El concert va començar amb un dels seus grans èxits «In Spain we call it soledad», que va fer aixecar al públic de les seves cadires des del primer moment. Ni la xafogor que feia aquest dijous al vespre a Figueres va treure les ganes de cantar, moure's i passar-ho bé als assistents. Durant l'actuació on hi van sonar una dotzena de temes, entre les quals van destacar «Perra», la versió de «Qualsevol nit pot sortir el sol» de Jaume Sisa i «Too many drugs», la cançó que va tancar aquest impressionant concert.

Actuació de Rigoberta Bandini Jordi Callol

A aquella mateixa hora també va actuar Pau Vallvé a la Plaça Catalunya, un dels espais que es recuperen en aquest Festival. El músic va fer passar una vetllada a tot el públic de sota la coberta de la Plaça, sota la qual també van actuar-hi els Mishima, un dels grups habituals de l'Acústica.

A les onze de la nit va començar una gran festa al Parc de les Aigües amb el concert de La Pegatina. Quan Adrià Salas, cantant de la banda, va sortir a l'escenari amb una camisa amb flors de gira-sol ja ens podríem imaginar que la primera cançó que es sentiria seria «Como se hacen la flores», un dels hits del seu darrer disc. La Pegatina és un dels grups que també ha actuat en diverses ocasions al festival figuerenc, enguany ho fan per presentar el seu últim disc «Darle la vuelta».

Durant l'actuació els integrants del grup musical no van parar quiets fent que els fotògrafs es tornessin bojos fent moure els seus objectius d'un costat a l'altre. El públic va respondre amb molta alegria en el transcurs del concert, cantant en tot moment i saltant davant les seves cadires. Entre les cançons més esperades i corejades hi ha, com no podia ser d'altra manera,«La Guspira», «El gat rumberu», «Y se fue» i «No som d'aquí».

Concert de La Pegatina Jordi Callol

Cap al final de l'espectacle van tornar als orígens amb un medley de rumba on es van poder sentir temes com «Penjat», «Despierto» o «Tomasín». El concert, que va ser una presentació del nou disc i un repàs a tota la seva carrera musical, va finalitzar amb «Mari Carmen» i «Lloverá y yo veré».

Mentrestant, a la plaça Josep Pla s'estava celebrant la primera actuació d'un grup emergent local: Somboïts. La banda empordanesa, amb molts dels seus membres de Figueres, van fer gaudir a un públic molt entregat. En el concert no hi van faltar cap dels tres temes que han llançat aquest estiu: «Amb el temps entre les mans», «El bé i el mal» i «El vol dels ocells». També hi van sonar versions de diferents grups catalans com Doctor Prats o Oques Grasses, i temes propis del conjunt musical.

Somboïts va tancar la primera Nit d'Acústica, que malgrat la calor, va aplegar milers de persones a la ciutat de Figueres per gaudir de la bona música.

Concert de Somboïts Jordi Callol