L'escriptora Sílvia Soler Guasch parla de la reconciliació a 'Nosaltres, després', una novel·la que segueix la història de quatre amics i que l'editorial Univers publica aquest dijous, 26 d'agost. En una entrevista d'Europa Press, Sílvia Soler ha descrit la novel·la com una història circular per la seva estructura narrativa, però amb quatre vèrtexs pel grup d'amics que la protagonitza, format per dos homes i dues dones d'aproximadament 50 anys.

Es desenvolupa en dues línies temporals: una nit de juliol al Baix Empordà (Girona), i una altra que explica tota la història dels personatges des de la seva infància. "Jo sempre he pensat que el que ens passa quan som petits té molta importància en els adults que serem. Estem molt marcats per la nostra infància", ha dit Soler.

Sobretot creu que té importància en el cas que hi hagi "ferides", com passa amb els protagonistes, que en part s'uneixen en descobrir que cadascun té un trauma que coincideix a més bastant en el temps.

L'AMISTAT

La Marta, el Jim, la Rita i el Guillem són quatre personatges que "funcionen per contraposició": dos són impulsius, vitals i apassionats, i els altres dos són continguts i assenyats. Sílvia Soler ha dit que li interessen les relacions profundes entre persones, ja siguin familiars o d'amistat o d'amor, encara que assegura que amb els anys ha arribat a la conclusió que no hi ha molta diferència entre aquestes dues últimes: "L'amistat i l'amor són dues cares d'una mateixa moneda".

Els quatre amics han passat per un trauma també col·lectiu, però acaben aprenent que s'han de desprendre dels seus prejudicis, dolor i rancúnia: "Veuen que el que importa és que estiguin bé junts, el que importa és aquella nit". La novel·la es proposa explicar així que la forma "més intel·ligent" de viure és a través de la reconciliació, tant amb la gent a qui s'estima com amb el passat.