Més de 300 personalitats de la cultura catalana han signat aquest dijous un manifest a favor dels artistes afganesos titulat 'Cultura per l'Afganistan'.

En un comunicat, han explicat que el manifest fa una crida als governants a "comprometre's en defensa dels drets humans i la promoció de la cultura afganesa" i impulsar accions per ajudar la sortida d'artistes i intel·lectuals afganesos, especialment dones i persones en situació de vulnerabilitat, i que se'ls reconegui com a refugiats polítics.

El text augura que hi haurà "conseqüències dramàtiques" en el camp de la cultura, l'art i la creació, ja que com en l'anterior mandat dels talibans --assegura el manifest-- qualsevol expressió artística serà susceptible de ser censurada o castigada amb presó o mort.

El manifest també considera que s'ha produït un "fracàs d'Occident" al país asiàtic i que en les relacions internacionals no es defensen els valors humans sinó els interessos geopolítics.

Els impulsors han anunciat que entre els primers signants hi ha noms com el de la directora de cinema Isabel Coixet, l'actor i director Josep Maria Pou, les actrius Emma Vilarasau, Itziar Castro i Vicky Peña, la pianista Clara Peya o el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert.