La Ciutadella de Roses es va vestir de gala aquest dimarts 17 a la nit per l'estrena de la primera edició de Nits de Circ. Un cop dins del recinte, una catifa vermella guiava als assistents cap al circ, que malgrat no tenir carpa de lona, un seguit de llumetes en creaven la silueta, de tal manera que des de lluny es podia veure perfectament el dibuix de la forma típica d'un circ. Circus Arts Foundation va aterrar de nou a l'Alt Empordà amb un projecte únic, que porta artistes d'alta qualitat a actuar sota les estrelles.

L'espectacle va començar amb un tast de què es podria veure durant els 100 minuts que va durar la funció. Tots els artistes, encapçalats pels músics de la Paris Circus Orchestra, van escampar-se per tota la pista i, tots a la vegada, van fer algun número dels que es podrien veure a continuació: equilibris impossibles, salts al trapezi, malabars...

La xarxa col·locada a la pista des de l'inici indicava que una de les primeres actuacions que podríem veure seria des de les altures. I així va ser, els temeraris trapezistes volants de la Flying Martini van oferir un reguitzell de salts i piruetes a l'aire que van provocar més d'un esglai al públic assistent. Un dels moments més impactants va ser quan Mikel Martini va fer un triple salt mortal des del trapezi. Es van acomiadar amb un dels seus trapezistes penjat de la part més alta del circ i desplegant una senyera.

Actuació de Flying Martini Jordi Callol

Amb aquest inici s'havia deixat el llistó molt alt pels següents artistes que saltessin a l'escenari. Genís Matabosch, director de Nits de Circ, va anunciar el moment d'humor dient que «ara passareu dels esglais pels trapezistes a have de preparar els vostres somriures». I així va ser, el belga Elastic, amb el seu humor amb poques paraules va fer participar el públic donant unes instruccions: aplaudir quan ell es posés dins un cèrcol a terra, o el travessés amb el braç. Una acció simple, però que amb les seves interaccions amb el públic feia que la gent rigués.

Actuació de l'humorista Elastic Jordi Callol

El següent en sortir a la pista, ho va fer sobre rodes i passant pel mig del públic. Jonathan Rossi, el campió de freestyle, va fer diversos salts i piruetes amb la seva bicicleta BMX. Finalment, va escollir un espectador i li va demanar que s'estirés a terra, al centre de la pista. Rossi va saltar-li per damunt, creant un moment de tensió entre els assistents.

Sense perdre l'humor, el còmic Max Weldy va actuar damunt del seu llit elàstic. Fent veure que era una sapastre i que queia tota l'estona, va fer que el públic passés una bona estona amb els seus salts i tombarelles a l'aire. A més, es va posar un casquet de bany amb unes orelles que podrien resultar familiars: orelles gegants com el mític personatge Palomino.

Tot seguit, va ser el torn de Selyna Bogino, que Matabosch va presentar expressant que «és tot un privilegi poder presentar-vos a la millor antipodista del món». Certament, no va deixar ningú indiferent amb els malabarismes amb els peus i les mans. I va fer-ho amb diferents objectes: cilindres, quatre teles quadrades... i finalment va acabar fent malabars amb cinc pilotes de bàsquet.

Actuació de Selyna Bogino Jordi Callol

Mentre el públic encara estava meravellat amb el show de Bogino, va tornar l'humorista Elastic. Que primer va fer una demostració de mímica amb la seva maleta, i tot seguit va deixar anar una de les úniques frases que va dir en tota la funció, i que va repetir un munt de vegades: «Atencione público. El essssssssspectáculo». Fent equilibris i jugant amb el públic va fer passar una bona estona, i va tenir l'ajuda d'un nen del públic per aconseguir el seu objectiu: posar una collera dins una ampolla.

Va ser aleshores quan va arribar el torn de les cintes àeries de la catalana Vivina Rossi. Un espectacle molt ràpid i trepidant, en què les seves contorsions i formes fetes amb el cos a 8 metres del terra no permetien ni dos segons de distracció.

Actuació de Viviana Rossi Jordi Callol

S'apropava el final de la primera funció de Nits de Circ, però encara quedaven dos números. Francoise Rochais va ser la següent en trepitjar la pista del circ amb carpa celestial. Rochais és considerada la millor malabarista femenina i va guanyar el Rècord Guiness de malabars amb bastons. L'artista francesa va mostrar tot el que sabia fer amb els bastons, cistells, raquetes... deixant a tot el públic amb la boca oberta, sota les mascaretes.

L'últim número va anar a càrrec dels protagonistes del cartell: el White Gotik Quartet d'Ucraïna. Aquests acròbates de força van fer que semblés fàcil quelcom molt complex, fer formes amb el cos, mantenint diferents posicions d'acroesport portades a l'extrem.

Actuació del White Gotik Quartet Jordi Callol

Nits de Circ es va acomiadar de la seva primera nit a Roses amb tot el públic dempeus i aplaudint. Tots els artistes van tornar a la pista, i el director, Genís Matabosch, amb un somriure d'orella a orella, va dir «espero que haguem complert d'objectiu de què sigueu més feliços gràcies a les Nits de Circ», i n'estic segur que van aconseguir-ho. Va ser, com diria Matabosch, un espectacle «formidable».

El públic es va posar dempeus al final de l'espectacle Jordi Callol