La 14a edició del Festival Portalblau, que posarà el punt i final amb un concert de Miki Núñez al Fòrum Romà d'Empúries, s'ha convertit en el més concorregut de tota la història del festival. La bona resposta del públic a la vintena de propostes programades a diversos punts de L'Escala entre el 17 de juliol i el 15 d'agost ha permès penjar el cartell d'entrades exhaurides en 14 dels 17 espectacles, un rècord del certamen. L'ocupació ha estat del 90%. La pandèmia ha obligat a ajornar fins al 2022 tres de les cites previstes per a aquesta edició, la d'El Pot Petit, la de Dafné Kritharas i la trobada entre l'escriptor Mahi Binebine i el seu traductor al català, Manuel Forcano .

L'actuació de l'artista francesa d'origen grec Dafné Kritharas havia de fer el dimarts 3 d'agost i la conversa literària entre l'escriptor, pintor i escultor marroquí Mahi Binebine i el seu traductor al català, Manuel Forcano, prevista per al 25 de juliol, es van ajornar per problemes logístics. El context actual afectava les condicions de viatge dels artistes i es va acordar cercar de forma conjunta una nova data al calendari que es farà pública pròximament.

Per altra banda, dos positius dintre de la banda El Pot Petit, que obligava a tota la formació a fer quarantena, va obligar a ajornar la seva actuació en el marc del festival.

Un festival més divers en la 14a edició

Després de la versió reduïda de 2020, Portalblau ha presentat, en la seva 14a edició, un programa que incorporava més disciplines artístiques i amb actuacions inèdites creades per a localitzacions específiques del festival. Del 17 de juliol al 15 d'agost, música, dansa, poesia, presentacions i recitals han implert diferents espais de l'Escala: la Mar d'en Manassa, l’Alfolí de la Sal, el Cementiri Mariner (nou), el Jardí Clos del Pastor (nou), el Fòrum de la ciutat romana d’Empúries, la Muralla de la ciutat grega d’Empúries, i el Claustre del museu del MAC-Empúries.

El festival, organitzat per l'Ajuntament de l'Escala, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i TEM Productions, ha mantingut el seu compromís cultural, social i mediambiental, i s'ha consolidat com a espai de trobada i d'intercanvi cultural a la Mediterrània. Prova d'això són les noves col·laboracions que ha engegat Portalblau amb dos festivals del territori, el Sismògraf d'Olot i el Mot de Girona i Olot.

Una vintena d'activitats del 17 de juliol al 16 d'agost

El Festival es va inaugurar el passat 17 de juliol amb un acte d'homenatge al poeta Joan Margarit a càrrec de Carles Duarte i Maria Rubert de Ventós. La poesia també va estar present al Jardí Clos del Pastor, on Mireia Calafell va oferir un recital acompanyada per al violoncelista Björt Rùnnars. La música va estar protagonista en els escenaris de la Mar d’en Manassa i el Fòrum de la ciutat romana d’Empúries amb noms com Suu (30 de juliol), Manu Guix (31 de juliol), Judit Neddermann (1 d’agost), Maria Arnal i Marcel Bagés (6 d’agost), Andrea Motis y Randy Greer (7 d'agost), Oques Grasses (13 d’agost), Manel (14 d’agost) o Miki Núñez (15 d’agost).

El 2 d'agost va ser el torn d'Alba Carmona, que va actuar al Jardí Clos del Pastor.Pel que fa a la dansa, el Cementiri Mariner de L'Escala, va acollir divendres 23 de juliol l'espectacle Caterina Albert i Paradís, de la Cia El Paller. Una peça ideada i creada expressament per ser representada en aquest escenari, on reposen les restes de l'escriptora escalenca.

A més, aquest passat dijous 12 d'agost, a la Muralla de la ciutat grega d'Empúries es va poder gaudir del duet Cossoc. Una proposta de dansa del ballarí català Magí Serra i de la ballarina eslovena Anamaria Klajnšček fruit de la col·laboració amb el Festival Sismògraf d’Olot.

La programació es va completar amb dues propostes: l’espectacle Ombres i Llum, que va estrenar la Variació II, al Claustre del museu del MAC Empúries el 5 d'agost i La Faula d’Orfeu (29 de juliol) a l’escenari de la Mar d’en Manassa, una lectura dramatitzada expressament creada per a la 14a edició del festival.

Una altra de les novetats d'enguany ha estat l'Experiència Portalblau, una passejada cultural que va tenir lloc el 19 de juny. Els participants van fer una ruta a peu amb diferents parades on van gaudir de tastets de poesia, dansa i música.