Somboits és un grup empordanès de soca-rel format per amics que després de la seva semidissolució, i d'un temps sense tenir-ne notícies, tornen amb moltes ganes i cares noves. Aquest estiu són d'allò més productius: estan publicant un single cada mes: El bé i el mal, Amb el temps entre les mans i El vol dels ocells. Parlem amb Martí Sánchez, teclat, acordió i guitarra del grup Somboits. La banda retorna després d’anys de silenci.

Qui sou Somboits?

Va començar com un grup d’amics que volíem fer música per gaudir i fer gaudir la gent. El grup es va mig dissoldre, només vam quedar quatre dels vuit integrants originals i es va reconstruir amb més amics. Seguim essent un grup d’amics que ens ho volem passar bé fent música i igualment volem que la gent gaudeixi amb nosaltres, fent la música que ens agradi.

I després de molt temps ara us heu tornat a activar amb tres noves cançons?

Exacte. Nosaltres vam treure un disc el 2017, i ara vam aprofitar la incorporació de cares noves i que ja teníem algunes cançons preparades, per gravar-les. L’estil ha canviat una mica, i hem passat de la música llatina amb pop, al pop, i així lliga millor amb les noves incorporacions.

Els tres singles que heu llançat els vau gravar l’estiu passat. D’on sorgeixen?

Amb el temps entre les mans la vaig compondre just quan certs membres van deixar Somboits, a finals del 2018. El rerefons és una reivindicació de fer allò que ens ve de gust, sense posar-hi etiquetes. El bé i el mal es va compondre el 2019, i parla dels errors comesos en el passat i els passos a seguir a partir d’ara per poder transmetre el nostre missatge a més gent i fer més concerts. També s’hi fa referència a la banda anterior i a moments viscuts. La tercera cançó, que sortirà a finals de juliol, és El vol dels ocells. Parla de l’Empordà i de l’entorn que ens envolta, ja que al final és el motiu d’inspiració a l’hora d’escriure molts temes.

Ja fa temps que les teníeu compostes.

Sí, perquè malgrat que ens havíem aturat no deixes de compondre.

L’any passat no teníem concerts ni festes majors. Aquest que ja n’hi ha, heu actuat?

Hem fet la inscripció com a grup emergent al Festival Acústica. I estem pendents del que vagi sortint.

La convocatòria de grups emergents de Les Nits d’Acústica és una oportunitat.

Sí. Nosaltres ja vam tocar a l’Acústica el 2016, i va ser una experiència brutal. No hem tocat mai a l’Embarraca’t i que se’ns obrissin les portes d’un festival com l’Acústica va ser molt gratificant. Esperem poder tornar amb el rol de grup emergent, perquè al final amb la reestructuració és el que som. Podem tenir bagatge individual i els quatre que quedem de la formació original, però ara tenim un estil nou amb cares noves. Entenem que és un grup nou sota el paraigua de Somboits.

Algun projecte entre mans?

Tenim un parell de cançons enllestides que esperem gravar l’any que ve. Veig aquest estiu com la presentació dels nous temes, i que l’estiu vinent serà la presentació d’un nou projecte ja consolidat.