Es dóna la circumstància que aquest any es desenvoluparan a l'Escala dues beques de Primavera, ja que l'any passat, amb motiu de la pandèmia, el guanyador, Marc Larré, no va poder fer la seva residència a la Casa dels Forestals de Sant Martí d'Empúries. Ara, Larré, ha pogut començar a executar el seu projecte, cosa que farà des d'ara fins el mes de setembre.

"La idea es realitzar un treball que sigui un homenatge i una celebració de la tensió entre el que les coses representen i el que les coses són. Això es materialitza en una proposta que busca contraposar, per una banda, la càrrega simbòlica recollida en els emblemes, monuments, carrers i pedres; i per l'altre, l'ús que d'aquests emblemes, carrers, monuments i pedres es fa a la realitat", remarca Marc Larré en el seu projecte, en què afegeix: "A efectes pràctics, això es materialitza en peces realitzades a partir de la transferència de superfícies a partir de la pressió amb els dits sobre un soport de paper. Un retrat polifacètic de la ciutat a partir d'un catàleg de rastres, empremtes, col·lisions, imatges i correspondències".

Maresia

Així, les guanyadores de la Beca de Primavera 2021 desenvoluparan de forma excepcional el seu projecte a la tardor, entre els mesos d'octubre i novembre.

"Prenem com a punt de partida l'olor d'un paisatge. La maresia és aquest mot inventat que es refereix a l'olor del mar. Evoquen a través del video art i la dansa una atmosfera carregada d'allò que no es veu a través de la pantalla: les olors, la temperatura i la humitat de l'aire... tot allò que reben els sentits i que únicament poden al·ludir a la vista quan es traca d'una imatge, tot i que sigui en moviment", remarquen aquestes dues artistes en el seu projecte, en què també exposen la voluntat de lligar el resultat final a una recerca de la tradició literària vinculada a històries de pescadors, llegendes de l'Escala i la mar Mediterrània.

En aquesta 23a edició de la Beca Internacional de Primavera de l'Escala s'havien presentat un total de 25 projectes.

A part del projecte guanyador, el jurat va destacar la gran qualitat de les propostes rebudes i va declarar com a finalistes els projectes Ossos de mar, de Jaume Geli, i Assaig cromàtic al voltant de les aigües d'Empúries, de Jordi Morell.

Aquest dilluns, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, va rebre al guanyador del 2020 i les guanyadores del 2021.